Förhandlingarna omfattar piloter i både Sverige, Danmark och Norge.

Förhandlingarna omfattar piloter i både Sverige, Danmark och Norge. Foto: Ritzau Scanpix

Hot om pilotstrejk: SAS erbjuder ombokning

"Jag är verkligen bekymrad"

SVERIGE. Cirka 1 500 piloter på SAS hotar med att gå ut i strejk. Något som kan lamslå flygtrafiken. Resenärer som ska resa mellan fredag och söndag erbjuds nu ombokning av sina biljetter.

Bakgrunden till strejkhotet är att facket och arbetsgivaren inte kan komma överens om ett nytt kollektivavtal för piloternas arbetsvillkor och löneökningar. Förhandlingarna omfattar piloter i både Sverige, Danmark och Norge.

Om parterna inte kommer överens inom kort väntas piloterna gå ut i strejk vid midnatt under natten till fredag. All flygtrafik kommer i sådana fall att ställas in, med undantag för de omkring 30 procent av avgångarna som sköts av andra flygbolag

– SAS måste erkänna de här skillnaderna så att vi kan börja prata konstruktivt. Just nu pågår samtal så jag hoppas att vi når en lösning och inte till strejk, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk pilotförenings SAS-sektion, till Ekot.

Arbetsgivaren håller inte med och framhåller att piloterna är en välavlönad yrkesgrupp. Därmed verkar positionerna låsta.

– Jag är verkligen bekymrad över konfliktrisken, säger Torbjörn Granevärn., förhandlingschef på Transportföretagen.

Publicerad 24 April 2019 09:50