Helen Halldorsdottir anser att Litteraturrundans bredd och mångfacetterade innehåll lockar besökare.

Helen Halldorsdottir anser att Litteraturrundans bredd och mångfacetterade innehåll lockar besökare. Foto: Mostphotos & Privat.

Litteraturrundan fortsätter att växa

"Det har varit ett pussel att få ihop allt"

SKÅNE.

I början av maj är det dags för den sjunde upplagan av Litteraturrundan och arrangemanget blir bara större. Framförallt på landsbygden ökar antalet programpunkter. Nytt för i år är bland annat en bokmässa till hösten.

Av
André Kvist

Helgen den 4 och 5 maj är det åter dags för Litteraturrundan i Skåne. Precis som tidigare år så fortsätter evenemanget att växa och även antalet medlemmar knutna till den ekonomiska föreningen fortsätter att öka.

Programmet för de två dagarna är gediget, 30 punkter och drygt 100 författare, konstnärer och musiker medverkar. Endast ett fåtal programpunkter är i Malmö och länets övriga större städer, många hittar man på landsbygden.

– Det är stor spridning på programpunkterna i nästan hela kåne. Framförallt är det utanför storstäderna och i mindre städer. Sen är det ett brett spann på utbudet, allt från barnböcker och poesi till Hasse & Tage, berättar rundans general Helen Halldorsdottir.

Det finns något för alla smaker. Man kan besöka Björn Ranelid på Österlen och höra vad han har att säga om sitt liv och författarskap. Eller så besöker man någon av Helsingborgs gröna oaser för författarmöten, musik och poesi. Är man intresserad av vin går det att lyssna på Emil Boss som berättar om personerna som gör denna dryck i Sydafrika.

Oavsett vad som intresserar en så finns det ett rejält utbud denna majhelg. Något som Helen tror har varit ett lyckat koncept dessa år.

– Det är många intressanta och många nya punkter! Det har varit ett pussel att få ihop allt. Främst är det författare och förläggare och att vi har en så bra spridning tror jag lockar besökare.

I princip alla hörn i länet är representerade, så även Österlen som just avslutat konstrundan. Exempelvis deltar Karin Eberhardt Grönvall som kommer berätta om sina verk om psykisk vål på Bistro Verandan i Skillinge.

– Jag kommer att berätta om psykiskt våld i nära relationer utifrån mina romaner ”Hjärngrepp” och ”Och mamma bara tiger … ”. Hur är det möjligt att hamna i en annan människas våld – och stanna kvar utan att utsättas för fysiskt våld? Det psykiska våldet är som en våldtäkt på den personliga integriteten. Den som utsätts för fysisk misshandel inser i bästa fall till slut att det helt enkelt handlar om liv eller död och försöker lämna relationen. Inte alltid, berättar hon.

Den som framåt hösten börjar längta efter böcker kan trösta sig med att Litteraturrundan nu startat ett samarbete med Lunds Stadsbibliotek. Den 23 november håller man bokmässa i Lund. Hela programmet till Litteraturrundan går att hitta på föreningens hemsida.

Publicerad 24 April 2019 07:00