Foto: Mostphotos

Döv svarade på sexköpsannons – utsattes för våldsamt rån av tre män

Ung Helsingborgsliga döms för en lång rad brott

HELSINGBORG.

En döv man från nordvästra Skåne svarade på en annons på en eskortsajt. Men när han trodde att tjejen skulle komma hem till honom blev han istället rånad och grovt misshandlad. Nu har en ungdomsliga med fem män dömts för en lång rad grova brott.

Det var i slutet av oktober förra året som en lampa tändes i mannens villa för att indikera att någon tryckt på dörrklockan. Men när den döve mannen öppnade stod där tre män. De visade med handrörelser att de ville ha pengar.

Trots att mannen försökte stänga dörren trängde sig besökarna in. Männen delade upp sig i olika rum i lägenheten och letade efter saker att stjäla. Den döve försökte mota ut en man med hjälp av en stol men då kom en annan och slog honom i huvudet så han blev snurrig och tappade sina glasögon. Därefter fick han ett slag på hakan och när han låg ner fortsatte misshandeln med sparkar.

Männen lämnade därefter lägenheten med den döve mannens mobil och försvann i en bil. Men ett vittne noterade skrik och vrål och noterade bilens registreringsnummer och lämnade det till polisen.

I mannens lägenhet har en blodig luvtröja hittats som tillhörde en av rånarna, en 17-årig pojke från Helsingborg. En 23-årig man har erkänt att han disponerat telefonen som annonsen lades upp ifrån. Mannen döms för rånet, trots att det inte är klarlagt att han befann sig på platsen under gärningen.

17-åringen och 23-åringen ska betala 20 000 kronor i skadestånd till den döve mannen.

En tredje person som misstänks för rånet har inte kunnat delges misstankarna och därför prövas inte den mannens eventuella ansvar i den aktuella domen.

Totalt döms fem personer för olika stölder och rån i Skåne.

Domen

17-årig pojke från Helsingborg döms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader för två fall av olaga hot, ofredande, grov stöld, rån, bedrägeri, häleri, övergrepp i rättsak och ringa narkotikabrott. Han frias för en stöld och ett rån.

20-årig man från Helsingborg döms till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst för ofredande, grov stöld, olovlig körning och rattfylleri. Han frias från från ett rån och en olovlig körning.

21-årig man som saknar fast postadress döms till nio månaders fängelse för olaga hot och grov stöld.

23-årig man från Helsingborg döms till tre månaders fängelse för ett rån men frias från ett annat rån.

20-årig man från Helsingborg döms till skyddstillsynd med 60 timmars samhällstjänst för häleri och övergrepp i rättssak.

Publicerad 16 May 2019 16:23