Mannen uppmande ofta flickorna att bada i hans badkar.

Mannen uppmande ofta flickorna att bada i hans badkar. Foto: Adobe Stock

Sexdom: Äldre man omgav sig med unga flickor

Flickor bjöds på resor, badade och sov hos mannen

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Mannen i 70-årsålderns bostad fungerade som en fritidsgård där flickor sov över och uppmanades bada i badkar. Flickorna bjöds på resor till nöjesattraktioner runt om i södra Sverige. Nu har mannen dömts för sexbrott mot en flicka i yngre tonåren. Tingsrätten ser extra allvarligt på att mannen byggt upp ett förtroende hos flickan som en vuxen hon kunde känna sig trygg hos.

Av
Felix Alnemark

I mannens bostad i nordvästra Skåne har ett antal flickor umgåtts, spelat tv-spel, tittat på tv och ätit. Flera av flickorna har badat i mannens badkar, ofta på förslag av mannen.

Flickorna har också bjudits med på nöjesresor . I förhör framgår att flickorna började hänga hos den äldre mannen för att han var snäll och bjöd på saker.

Någon gång mellan 1 januari och 30 juni förra året sov flickan i åtalet över hos mannen. Då hon blev mörkrädd lade hon sig i mannens säng. Enligt båda har flickan bett om att bli kliad på magen. För att kunna nå bättre tog flickan av sig sin topp. Därefter går historierna isär. Mannen hävdar att han råkat vidröra hennes bröst och genast bett om ursäkt. Enligt flickan smekte mannen henne över magen och brösten.

I SMS-konversationer mellan flickan och mannen framgår att mannen frågat om han fick smeka hennes bröst vid tillfället. Då klargör också flickan att hon inte vill vara vän med honom längre. I konversationerna är mannen påstridig och skriver att han vill fortsätta vara hennes vän. Han påpekar också att han skjutsat henne och betalat saker för henne. Han försöker bjuda med henne på nya resor. Mannen har också hotat att ta livet av sig om flickan går till polisen.

Meddelandena och flickans reaktioner talar emot att det ska ha rört sig om någon oavsiktlig beröring från mannens sida, enligt tingsrätten. Mannen har låtit ett barn lägga sig i hans säng och i samband med det rört henne över magen och brösten. Enligt domen har det haft en tydlig sexuell prägel och skett i syfte att "reta eller tillfredsställa hans sexualdrift.

Uppgifterna från mannen och flickan om att det var flickan som bad honom röra på hennes mage saknar betydelse för det straffrättsliga ansvaret. Nu har mannen dömts till villkorlig dom och 40 dagsböter på 220 kronor för sexuellt ofredande. Mannen ska också betala 6 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mannen i 70-årsåldern har ställt upp för flickan och byggt upp ett förtroende för honom gör att straffet blir hårdare. Flickan har uppfattat mannen som en vuxen hon kunde känna sig trygg hos. Straffvärdet motsvara en månads fängelse men rättspraxis att särbehandla brottstypen är begränsad och därför väljs inte fängelse som påföljd.

Han frias från ett fall av sexuellt ofredande mot flickan som handlade om att han vid ett tillfälle skulle rört vid hennes underliv. Det råder oklarhet i utredningen om det rör sig om samma händelse som första åtalspunkten eller om det har skett vid ett annat tillfälle. Det är inte ställt bortom rimligt tvivel att mannen vidrört flickan sexuellt vid mer än ett tillfälle under perioden som åtalet handlar om.

Publicerad 16 May 2019 16:20