En man försöker rädda sina besparingar när 43-åringen tar hans väska med 30 000 kronor och hoppar in i en bil.

En man försöker rädda sina besparingar när 43-åringen tar hans väska med 30 000 kronor och hoppar in i en bil. Foto: Polisens förundersökning

Lurade 14 personer att ta med väskor proppfulla med kontanter

Helsingborgare lurade till sig klockor och kontanter motsvarande 4,5 miljoner kronor

SKÅNE.

En 43-årig Helsingborgare lurade personer att komma med väskor proppfulla med kontanter till affärsuppgörelser i Malmö, Landskrona och Ängelholm. Affärerna skulle göras upp på banker men 43-åringen ville först gå till olika restauranger. Där lyckades han finta bort sina offer och försvinna med pengarna.

Upplägget har varit snarlikt vid alla stölderna och bedrägerierna. 43-åringen har svarat på annonser för hus, båtar eller bilar. Affärerna skulle göras med väskor fulla med kontanter, alternativt genom att växla kronor mot Euro. Offren har lurats att tro att affären ska genomföras på en bank.

Men innan bankmötena har parterna träffats på hotell eller restauranger för att gå igenom dokument eller kontrollräkna pengar. Då har den välklädde 43-åringen försvunnit med de stora beloppen i kontanter.

43-åringen beskrivs som välklädd med ett trovärdigt intryck av sina offer.

43-åringen beskrivs som välklädd med ett trovärdigt intryck av sina offer. Foto: Polisen

I november 2015 befann sig 43-åringen på Elite hotell Savoy i Malmö tillsammans med en affärsman från Dalarna under förespeglingen att slutföra en fastighetsaffär. Affärsmannen har en väska med 300 000 kronor i kontanter under bordet som ska växlas. 43-åringen säger att han ska gå på toaletten men försvinner istället från platsen med väskan. Affärsmannen springer efter 43-åringen efter några sekunder då han inser vad som hänt men bedragaren är spårlöst försvunnen.

Fem dagar senare träffar 43-åringen en Täbybo på restaurang Bistor Queens i Malmö för att genomföra en bilaffär. När Täbybon besöker toaletten försvinner 43-åringen med en väska med 100 000 kronor.

Den 11 december samma år luras en man som ska sälja en husbil. På en kinesisk restaurang vid Triangeln i Malmö luras mannen att lämna över ett kuvert med 98 000 kronor. Några pengar motsvarande summan i Euro ser han dock inte röken av när han ska kontrollera innehållet i en väska på toaletten. Den är fylld med värdelösa papperslappar.

Mannen på övervakningsfilm från ett hotell vid ett av brotten.

Mannen på övervakningsfilm från ett hotell vid ett av brotten. Foto: Polisens förundersökning

Dagen före julafton 2015 luras en Uppsalabo att överlämna en väska med 98 000 kronor i kontanter på ett Espresso house på Storgatan i Malmö under förespegling att en valutaväxlingsaffär ska genomföras för att 43-åringen skulle köpa mannens Mercedes. Mannen luras att kontrollera pengarna på kaféets toalett. När han öppnar ett kuvert i en väska är där bara vanliga papperslappar och 43-åringen är försvunnen.

Den 5 januari 2016 stjäl 43-åringen 500 000 kronor av en man på restaurang Ingelsta Kalkon i Malmö. Mannen trodde att han skulle få köpa ett hotell på Sri Lanka för pengarna men mannen stal kuvertet med pengarna och sprang.

Ett par från Landskrona träffade mannen 21 december 2017 för att köpa en båt. Men mötet på Espresso house i Landskrona slutar med att det blir en halv miljon kronor fattigare. Då mannen stjäl den väska pengarna finns i och försvinner i en väntande bil utanför.

Den 22 januari i år träffar 43-åringen en man från Trollhättan på Espresso house i Ängelholm. De ska genomföra en bil- och valutaväxlingsaffär. 43-åringen byter tre Rolexklockor till ett värde av 512 000 kronor mot en väska med värdelösa papperslappar. Brottsoffret upptäcker innehållet i väskan när han kontrollerar den på toaletten. Då är bedragaren borta.

43-åringen döms av Malmö tingsrätt till fängelse i två år och tre månader för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. Han frias på en åtalspunkt om stöld. Helsingborgaren är tidigare dömd för bedrägerier.

Brott utanför Skåne

Den 12 juli 2017 lurar 43-åringen en man att lämna över en väska på ett hotell i Göteborg i en fastighetsaffär. När han ska räkna pengarna på toaletten hittar han travkuponger i stället för Eurosedlarna han tror han ska få i utbyte mot kronor.

Den 19 oktober är 43-åringen tillbaka på samma hotell. Denna gång lurar han av en man från Stockholm 80 000 kronor i kontanter och en Rolexklocka till ett värde av 315 000 kronor. Stockholmaren trodde att han skulle få norska kronor i utbyte men paketet han fått i utbyte innehöll makulerade papper.

Den 13 juli förra året stjäl 43-åringen 115 000 kronor i kontanter från en bil i Stockholm som en äldre Karlskogabo ska ha när han genomför en husaffär med 43-åringen.

Den 27 juli förra året träffar 43-åringen en äldre man från Stockholm, på Espresso house i Norrköping. Han luras att lämna ifrån sig 37 000 kronor i kontanter men får bara värdelösa papper i en väska.

Den 7 november förra året lurar 43-åringen en man från Göteborg att lämna ifrån sig en väska med 30 000 kronor på ett hotell i staden i en bilaffär.

Den 20 november i fjor stjäl 43-åringen 225 000 kronor av en man genom att helt sonika rycka väskan med pengar ur hans hand på en gata i Göteborg och hoppa in i en bil som lämnade platsen. Mannen trodde att han skulle få köpa en bil

Publicerad 28 May 2019 06:05