Danska politiker vill införa en vägavgift nästa år. Något som kan stoppas av ett broavtal som tecknats mellan Sverige och Danmark.

Danska politiker vill införa en vägavgift nästa år. Något som kan stoppas av ett broavtal som tecknats mellan Sverige och Danmark. Foto: Press/Drago Prvulovic

Planerad vägavgift kan stoppas av gammalt avtal

Advokat: "Är ju ett juridiskt bindande avtal"

DANMARK/SVERIGE.

Danska politiker vill införa en vägavgift som kan kosta svenska bilister 250 kronor extra för bara ett par timmars besök på andra sidan sundet. Öresundskonsortiet har tidigare vädjat att slopa avgiften. Nu kan ett gammalt broavtal sätta stopp för förslaget.

Av
Andreas Holm

Förslaget innebär att bilister får köpa biljett i form av ett märke som klistras fram på bilens ruta. En tiodagarsbiljett planeras kosta mellan 25 till 250 kronor, en tvåmånadersavgift mellan 70 till 500 kronor och en årsavgift landar på 3 000 svenska kronor. Även danskarna ska betala, men då räknas avgiften in i deras nuvarande vägtrafikskatt, rapporterar Sydsvenskan.

Öresundskonsortiet har tidigare skrivit till den danska transportministern för att vädja om att förslaget inte genomförs. Nu kan ett broavtal mellan Danmark och Sverige daterad till 1991 stoppa avgiften.

Det är HD/Sydsvenskan som skriver om att den 28-åriga broavtalet gör gällande att länderna är överens om att "det inte kan tas upp särskilda avgifter för motorfordons nyttjande av de i artikel 9 nämnda anslutningarna för vägtrafik, såvitt motorfordonen passerar Öresundsförbindelsen."

Advokaten Tore Wiven-Nilsson, som hjälpte regeringen att förhandla fram broavtalet, ställer sig frågande till det nya danska förslaget.

– Det är ju ett juridiskt bindande avtal. Det är svårt att slå fast att vägavgifterna inte strider med broavtalet då man inte vet hur de ska implementeras, säger han till tidningen.

Publicerad 10 June 2019 10:19