Regn och åska drar in över Skåne. Under lördagen finns det risk att stora mängder regn som kan orsaka översvämningar. Till höger syns en bild från Kristianstad som tidigare i veckan drabbades av översvämningar.

Regn och åska drar in över Skåne. Under lördagen finns det risk att stora mängder regn som kan orsaka översvämningar. Till höger syns en bild från Kristianstad som tidigare i veckan drabbades av översvämningar. Foto: Adobe Stock, Anders G Bergquist

Nytt oväder drar in: "Risk för stora regnmängder under kort tid"

Regn, åska och mycket hård vindbyar i helgen

SKÅNE. För bara några dagar sedan drabbades stora delar av Skåne av översvämningar. Nu drar ett nytt oväder in och kan ge både kraftig åska och stora regnmängder. "Det kan komma mycket regn på kort tid vilket kan leda till översvämmade källare och vägar", säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Av
Andreas Holm

SMHI har utfärdat en risk för stora regnmängder på kort tid med åska i Skåne.

– Det kan även förekomma mycket hårda vindbyar över 21 meter per sekund i samband med att vädret slår om under sena lördagseftermiddagen, säger Charlotta Eriksson.

Enligt väderprognosen gäller det att njuta av solen och värmen innan kvällen.

– Dagen bjuder på förhållandevis soligt och upp mot 25 grader på sina håll. Varm luft trycker sedan på söderifrån och det kan bildas ett kraftigt regn- och åskväder, säger Charlotta Eriksson.

Under kort tid kan det falla stora mängder regn vilket kan ge översvämningar.

– Det finns en risk för det, men i nuläget uppgraderas det troligtvis inte till en varning.

Ovädret räknas hålla i sig fram till natten mot söndag, då regnmolnen drar norrut. Söndagen bjuder på mer varierad molnighet i Skåne, med lite solchanser och omkring 20 grader.

FAKTA

Definition för Risk stora regnmängder: Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.

Källa: SMHI

Publicerad 14 June 2019 13:37