Förslaget vill göra det straffbart att hetsa någon att ta sitt liv.

Förslaget vill göra det straffbart att hetsa någon att ta sitt liv. Foto. Adobe stock

Hets till självmord kan bli olagligt: "Mord är mord, även självmord"

Nytt lagförslag har lämnats till regeringen

SVERIGE. I förra veckan lämnades ett lagförslag in till regeringen om att göra det straffbart att hetsa eller uppmana någon att begå självmord. "Vi startade vår självmordslinje på grund av en händelse på nätet där en ung pojke tog sitt liv under en livestream efter att han hade blivit uppmuntrad", säger Karin Schulz från organisationen Mind

Av
Linnea Bergqvist

15 000 personer försöker årligen att ta sitt liv i Sverige. 1500 personer lyckas.

– Såhär ser verkligheten ut. Människor som mår dåligt söker inte hjälp, säger Karin Schulz som arbetar på Mind, en organisation som arbetar med att främja psykisk hälsa.

I onsdags lämnades ett lagförslag in till regeringen som om det går igenom kommer innebära att det blir straffbart att hetsa eller uppmana någon att begå självmord. Straffskalan kommer då ligga på högst två års fängelse.

Brandmannen Fanny Tivenius, som Lokaltidningen tidigare rapporterat om, vet hur farligt det kan vara att uppmuntra någon att ta sitt liv.

– När jag mådde som värst var jag väldigt mottaglig. Jag trodde att ta mitt liv var rätt val och började följa instruktionerna jag hade fått för att avsluta det, säger Fanny Tivenius

Det var när Fanny mådde som sämst som hon hade skrivit till en vän, som även är polis, om hennes självmordstankar.

Istället för stöd fick hon en konkret beskrivning på hur hon skulle gå till väga för att avsluta sitt liv. I sista sekund kontaktades hon av en annan vän och avbröt sitt självmordsförsök.

Hon valde efteråt att anmäla polismannen.

– Tänk så hade jag avslutat mitt liv och sen hade ingen stått till svars. Det var en därför jag valde att anmäla, för att jag förstod hur fel det var. Att mörda någon är olagligt men att uppmuntra någon att ta sitt egna liv är inte det. Mord är mord, även självmord, säger Fanny Tivenius

Då det i nuläget inte är olagligt att uppmuntra någon att begå självmord lades Fannys anmälan ner.

Hon hoppas att lagförslaget går igenom så personer kan få en bättre förståelse vad det kan innebära att uppmuntra någon att ta sitt liv.

– Det hade tydliggjort allvaret och belyst hur farligt det är att hetsa någon att begå självmord. Just nu skriver folk, speciellt på nätet, saker till varandra utan att reflektera, säger Fanny Tivenius.

Hur många som varje år blir hetsade till att ta sitt eget liv är svårt att avgöra.

– Många som har försökt begå självmord säger att de blev uppmuntrade på sociala medier och via appar. Många ungdomar får saker skickade till sig eller råkar ut för saker på nätet som får de att vilja ta sina liv men det är svårt att veta exakt hur många, säger Karin Schulz.

Karin berättar att Mind just nu arbetat med en rapport som handlar om hur den digitala världar påverkar ungdomar och människor. Och farorna med det.

– Vi startade vår självmordslinje på grund av en händelse på nätet där en ung pojke tog sitt liv under en livestream efter att han hade blivit uppmuntrad, säger Karin Schulz

Karin Schulz säger att det viktigaste med den här lagen skulle vara att den kommer att signalera exakt hur många personer det finns som är i ett skört läge i sitt liv och blir utnyttjade.

Genom att göra det straffbart att uppmuntra någon att skada sig själva kommer förhoppningsvis fler människor att ta sitt moraliska ansvar och hjälpa till istället.

Fanny ser på lagförslaget på samma vis.

– Jag tycker inte det viktigare är att sätta folk i fängelse utan att får människor att tänka. Om det blir olagligt väljer förhoppningsvis fler att hjälpa till än skada, säger Fanny TiveniusFAKTARUTA: HIT KAN

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Självmordslinjen - Mind: 90 101, chatt.mind.se.

Nationella hjälplinjen: 0771-22 00 60

Jourhavande präst: Nås via 112, alla dagar 21-06

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu Telefonjouren: 08-34 58 73

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111 www.bris.se

Publicerad 18 June 2019 11:11