40 ungdomar från nio kommuner i Skåne jobbar mot samma mål.

40 ungdomar från nio kommuner i Skåne jobbar mot samma mål. Foto: Jakob Axelsson, Länsstyrelsen Skåne.

Udda sommarjobbet: Ska få unga att röka mindre

40-tal ungdomar deltar

SKÅNE. Ett 40-tal ungdomar från nio kommuner i Skåne jobbar i sommar mot ett gemensamt mål – att minska tobaksbruket hos andra unga.

Av
Sofia Sundqvist

Under tre veckor i sommar jobbar feriearbetare med att ta fram kampanjer som ska rikta sig mot barn och ungdomar från mellanstadiet och uppåt.

Det är en del av opinionbildningsprojektet ”Rökfritt Sverige 2025”, som den svenska regeringen och en rad andra organisationer ligger bakom.

– Hittills har det varit jättebra och intressant, vi har fått lära oss mycket om tobak och hur det skadar kroppen på olika sätt. Vår grupp ska jobba vidare med att ta fram en kampanj som riktar sig till högstadieungdomar för att minska tobaksbruket i skolorna, säger Karolin Seger från Klippans kommun, en av deltagarna i projektet.

Ungdomarna får utbildning i både tobakskunskaper och kampanjarbete innan det sätter igång med sina egna kampanjer. Under hösten kommer deras arbeten presenteras och föras ut i kommunerna.

– Vi i vår grupp planerar att göra en kampanj som riktar sig till mellanstadieungdomar. Jag tror att det är bättre att försöka påverka dem som ännu inte har börjat använda tobak, säger Acko Kraft från Kristianstads kommun.

Projektet samordnas av Länsstyrelsen Skåne och nio kommuner deltar: Hässleholm, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Lund, Sjöbo, Skurup och Trelleborg.

Publicerad 26 June 2019 10:40