Grillmästaren Pierre Öxell tipsar om sommarens hetaste saker på grillen.

Grillmästaren Pierre Öxell tipsar om sommarens hetaste saker på grillen. Foto: Privat

Det här är hett på grillen i sommar – mästaren tipsar

"Grönsaker är väldigt populärt"

SOMMAR.

En köttbit på grillen, för all del. Men den gröna trenden håller i sig, enligt den svenska och sydamerikanska grillmästaren Pierre Öxell. Här delar han med sig av sommarens hetaste trender och tips.

Av
Ida Asplund Ådahl

VÅGA VEGETARSIKT

Rökta hasselbacksmorötter

"Rökning i samband med grillning är riktigt inne. En favorit är rökta morötter som själv fick mig att böra äta mer grönsaker. Skär morötterna som en hasselbackspotatis, lägg dem på grillen för indirekt grillning. Det går bra att experimentera med olika slags rökspån. Ett kraftigt spån som exempelvis ek passar moroten då den i sig är ganska söt. För mer smak kan man låta morötterna ligga i lite saltlag en stund i förväg. Så goda i sig att morötterna passar som snacks eller till en god köttbit".

Grillad, fylld svamp

"Svamp som champinjoner blir riktigt bra grillade och får en hög smak. Antingen kan man bara pensla dem med en chiliolja eller annan smaksatt olja eller så fyller man dem innan de läggs på grillen. En fyllning görs lätt på nedhackad svamp av svampens fot som blandas med en smaksatt färskost som svampen sedan fylls med. Blir magiskt gott!".

Vegetariska hamburgare

"Vegetariska burgare blir vanligare och vanligare att lägga på grillen. Själv brukar jag göra en på lök och svamp, men det finns hundra sätt att göra det på. Kolla runt på nätet och inspireras av recept. Våga experimentera!".

GRILLMÄSTARENS SMARTA TIPS DU INTE KAN LEVA UTAN I SOMMAR

CITRON - "Glömt köpa dressing eller orkar inte göra egen? Lägg en halv citron på grillen. Citronsaften blir som karamelliserad och får en mjukare, rundare smak. Ringla saften över salladen som en god vinägrett".

SKIPPA MARINADEN - "Ofta innehåller recepten oljor och det blir bara som en hinna på köttet. Jobba med torra kryddor och klappa in det ordentligt i köttet, gärna en dag före grillning. Bra är att ta ut det från kylen i god tid innan grillning – då får det bäst smak".

TÄNK PÅ KRYDDNING - "Citrus och citronskal brukar passa bra till kyckling och lax, nötkött kräver i regel bara salt och peppar medan fläsk kan man experimentera lite mer med".

VÅGA EXPERIMENTERA - "Det finns smaker som klassiskt passar bra ihop, men glöm inte att ha kul med grillningen och våga prova nytt. Kanske kommer du på en ny smaksensation? Och det är inte hela världen om det inte blir bra".

Publicerad 29 June 2019 07:00