Friluftsentusiasten och naturresenären Sofia Persson anser att man ska våga prova på att tälta.

Friluftsentusiasten och naturresenären Sofia Persson anser att man ska våga prova på att tälta. "Det behöver inte vara svårt eller krångligt", säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl/Adobe Stock

Så överlever du sommarens tältsemester

"Det behöver inte vara krångligt"

SOMMAR.

Drömmer du om att semestra hållbart och att vakna upp i naturen men bekvämligheten sätter käppar i hjulet? Lugn, det finns knep för att göra tältande och eventuell naturvandring så bekvämt som möjligt. "Det behöver inte vara krångligt eller svårt att tälta – inte ens för nybörjaren. Det är inte samma komfort som hemma, men att vakna upp i naturen är värt det", säger friluftsentusiasten och naturresenären Sofia Persson.

Av
Ida Asplund Ådahl

Våga tälta!

"Det finns många som är nyfikna på att tälta eller sova i vindskydd men som kanske tycker det verkar vara för krångligt. Ett tips är att mjukstarta och kanske inte åka till Norge och vandra direkt. Det finns många fina leder att gå i södra Sverige och inte särskilt långt hemifrån. Det är fantastiskt att vakna i naturen där allt både är högljutt och tyst – fritt från stadsljud men mycket ljud från naturen själv!".

Krångla inte till det

"Ett lätt och enkelt tält är alltid bra när man är ute på tur. Tält finns i många utföranden och prisklasser. Ett tält med ett förtält kan vara en bra idé om man vill hålla sovytan ren från leriga skor till exempel. Är man nybörjare kan man så klart även låna ett tält. Jag tycker att man ska öva på att sätta upp tältet hemma i trädgården, på innergården eller i en park. När man är ute på vandring kan det regna och då vill man kunna få upp tältet snabbt".

Välj rätt sovsäck

"Tänk på att ha en sovsäck som passar din storlek – den ska varken vara för lång eller för kort. Luften mellan kroppen och sovsäcken är bland annat det som avgör hur bra den håller värmen. För ytterligare komfort kan man välja ett uppblåsbart liggunderlag. Det finns de som bara blir 5-9 millimeter höga och spar plats i packningen men som blir betydligt bekvämare en ett icke-uppblåsbart underlag.

Välj rätt kök

"Bland det bästa med att vara ute i naturen är att laga god mat på frilufts-/stormkök. Välj ett med gasbrännare i stället för t-sprit. Gasbrännare går snabbare och det är lättare att kontrollera lågan. Det är bra att ha koll på eventuella eldningsförbud som brukar råda då och då under sommaren.

Klä dig rätt

"Även på sommaren är det bra att tänka till kring kläder. Klä dig i lager med tunt innerst – som ett underställ –, något lite tjockare över som en fleecetröja och sedan en tunnare jacka över som står emot regn och vind. Det kan kännas kallt om huvudet även på sommaren så en tunn mössa är också en bra idé. Och bra skor som går upp över ankeln för stabilitet är viktigt. Tänk även på att ryggsäcken ska ha ett bra bärsystem och är man inte van vandrare kan det vara bra att provpacka så man får känna hur tyngden känns under vandringen".

Sofias "överlevnadskit"

Bra strumpor. Det är bra att ha två lager strumpor på sig, ett par tunna underst och ett par tjockare överst för att minska risken för skavsår. Ta med extra par och byt med om du blir svettig för att förhindra skavsår.

SPF. Ta med solskydd med högt uv-skydd och myggmedel beroende på var du ska vandra.

God mat. En viktig del av upplevelsen är att äta något gott och det mesta smakar bättre när man är ute. Ta också med favoritsnackset!

Kompass och karta. Extra viktigt om man går en sträcka man inte gått förr.

Publicerad 29 June 2019 07:00