Den lömska flugsvampen kan breda ut sig i skånska städers ytterområde om det fortsätter vara varierande väder med sol och regn.

Den lömska flugsvampen kan breda ut sig i skånska städers ytterområde om det fortsätter vara varierande väder med sol och regn. Foto: Giftinformationscentralen

Dödlig svamp kan breda ut sig i Skåne

Väderlek kan ge ökad mängd av giftiga sorter

SKÅNE.

Regn och sol omvartannat. Det kan ge ett bra svampår – även för de giftiga varianterna. Nu varnar mykologen Sigvard Svensson för den lömska flugsvampen utbredning.

5-15 centimeter bred olivgrön hatt med strålformiga, mörka trådar. Ibland kan hatten vara helvit. Foten beskrivs ha en välutvecklad och grönaktig, ibland vit ring och en säcklik strumpa. Så ser den lömska flugsvampen ut som kan breda ut sig i ytterområden av skånska städer om det blir ett bra svampår.

Men om det blir ett bra år för svamp att frodas är det väderleken som styr. Men oavsett är den lömska flugsvampen direkt dödlig.

– Under ett bra svampår har jag kunnat se tusentals lömska flugsvampar till exempel i östra delarna av Lund. Då finns det en stor risk för att man hittar och plockar giftiga svampar. Lömsk flugsvamp är inget att leka med. Blir man inte behandlad i tid dör man inom några dagar, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska muséet i Lund, till SVT Nyheter Skåne.

Publicerad 04 July 2019 07:00