Regeringen vill utreda om det går att förbjuda flera olika typer av engångsartiklar i plast.

Regeringen vill utreda om det går att förbjuda flera olika typer av engångsartiklar i plast. Foto: Adobe stock

Regeringen: Plastmuggar bör förbjudas

"Vi måste hitta nya system som är hållbara"

SVERIGE.

Regeringen vill gå längre än EU i förbudet mot engångsartiklar av plast. Nu ska man utreda om plastglas, matbehållare i plast och andra plastprodukter som skräpar ner stränderna kan stoppas.

Av
Mattias Grenholm

EU har beslutat om ett direktiv om att förbjuda till exempel bestick, tallrikar och sugrör i plast. Dessa ska vara utbytta mot annat material senast 2021.

Som en följd av januariavtalet mellan regeringen, S och MP, och Liberalerna samt Centerpartiet tillsätts nu en utredning om förbud mot plastmuggar och plastbehållare för livsmedel.

– Vi vill också se om man kan reglera eller förbjuda ytterligare plastprodukter som vi oftast hittar på våra stränder, säger miljöminister Isabella Lövin till Sveriges Radio Ekot.

Regeringen vill även se över begränsningar av mikroplaster i konstgräs på idrottsplatser, lekplatser, med mera. Anledningen till regeringens beslut är plasternas långa nedbrytningstid och hälsorisker.

Redan om två år vill regeringen se ett förbud mot muggar och matbehållare av plast.

– Vi ser ju alla, och vi förstår ju alla, att det är helt ohållbart att ett material som håller i hundratals år, och i princip är inte är nedbrytningsbart i naturen, används en enda gång och sedan slängs. Vi måste hitta nya system som är hållbara, säger Isabella Lövin.

Utredningen ska titta på om det går att använda andra material till produkterna, om det går att införa något slags pantsystem eller andra idéer som ersätter det nuvarande plastanvändandet.

Publicerad 08 July 2019 11:37