Kålmalen slog till i Skåne 2016, nu är den tillbaka igen.

Kålmalen slog till i Skåne 2016, nu är den tillbaka igen. Foto: Wikimedia Commons & Pixabay.

Skånska skörden i fara – kålmalens framfart väcker oro

"Den kommer vara ett problem under hela säsongen"

SKÅNE.

Sommarens förekomst av kålmal gör att skörden av kålgrönsaker är osäker. Den gröda som drabbas hårdast är rucolan. Bekämpningsmedel börjar ta slut och nu hoppas lantbrukarna på ett väderomslag.

Av
André Kvist

I slutet av maj drog varma vindar in från sydost. Med sig förde vinden stora mängder kålmal till framförallt Skåne. Kålmalens larver kan orsaka stora skador på grödornas tillväxt göra den osäljbar. De grödor som främst drabbas är vitkål, broccoli och framförallt rucola, rapporterat ATL, Lantbrukets Affärstidning.

– Larverna orsakar också skador som hämmar tillväxten i grödan och kan bli inkörsport till svampsjukdomar. Jag tror att många kålodlare har anledning att vara nervösa just nu, säger Sara Ragnarsson, växtskyddsexpert frilandsgrönsaker på växtskyddscentralen Alnarp, till ATL.

– Det är ett jättebekymmer eftersom ingen konsument vill ha gnagmärken eller larver i sin mat.

Senast kålmalen härjade var 2016 då det kom flera stora inflygningar. Detta ledde till skördeförluster, kasserade grödor innan skörd och reklamationer. Det finns bekämpningsmedel att tillgå, men det börjar ta slut. Nu hoppas odlare att vädret slår om till lägre temperatur och regn.

– Även om vi lyckas bekämpa kålmalen nu så kommer den att vara ett problem under hela säsongen, men förhoppningsvis ett hanterbart problem, säger Sara Ragnarsson.

Problemen med kålmal är som störst i Skåne där väderleken har varit gynnsam för larverna. På andra håll i landet har regn och kyla minskat förekomsten.

Publicerad 08 July 2019 06:00