Jessica Leanderz säger själv att hon fått en ny chans i livet tack vare jobbet. Men det krävdes att hon själv tog tag i saker och bestämde sig för att förändra sitt liv och lämna livet som missbrukare.

Jessica Leanderz säger själv att hon fått en ny chans i livet tack vare jobbet. Men det krävdes att hon själv tog tag i saker och bestämde sig för att förändra sitt liv och lämna livet som missbrukare. Foto. Paola Nordgren

Jessica lämnade missbruket och blev chef: "Vill aldrig tillbaka till mitt gamla liv igen"

För första gången någonsin ser hon en mening med livet

NÄR LIVET VÄNDER.

När Jessica Leanderz precis blivit mamma träffade hon en man som använde droger. Ganska snabbt därefter insåg hon att amfetamin underlättade för henne att orka vara uppe på nätterna och ta hand om sin son. Det blev början till ett 17 år långt missbruk, hemlöshet och ett liv hon egentligen inte ville leva.

– Man kan väl säga att jag halkade in i missbruket på ett bananskal. Jag blev kontaktad av den här mannen när jag låg på sjukhuset och födde mitt barn. Han nästlade sig in i mitt liv och innan jag hann reagera hade han flyttat in. När jag sedan gick på knäna av trötthet erbjöd han mig amfetamin och ganska snabbt blev drogerna en del av min vardag, berättar Jessica Leanderz.

Hon kunde dock vakna upp mitt i natten och hitta tio missbrukare i sin lägenhet. Så ville hon inte ha det och mannen fick ganska snart flytta ut igen. Drogerna fanns dock kvar och när sonen togs ifrån henne så tröstade sig Jessica med narkotika för att glömma men också för att orka gå vidare.

– Det är fruktansvärt att bli av med sitt barn sådär. Jag hade bett socialen om hjälp men istället för att hjälpa, tog de mitt barn. Jag försökte döva mitt mående med droger och det blev starten för ett grovt missbruk.

De elva första åren höll hon sig till amfetamin, pengar tjänade hon genom att hyra ut en sovplats i sin lägenhet till andra missbrukare och hemlösa. Det kunde hon leva på. Så småningom började hon använda MDPV, en internetdrog som består av en blandning mellan amfetamin och heroin. Hon försökte emellanåt sluta med drogerna men föll alltid tillbaka.

"Man kan väl säga att jag halkade in i missbruket på ett bananskal"

Vid flera tillfällen bad hon om hjälp att sluta sitt missbruk och vid ett tillfälle blev hon också tvångsomhändertagen och satt på ett LVM-hem.

– Men att tvingas gjorde mig bara upprorisk. När jag kom ut därifrån några månader senare var också en väska med saker det enda jag ägde. Lägenheten hade jag blivit av med och den enda vägen jag såg då var att gå tillbaka till missbruket. Till slut fick hon en ny lägenhet men vid en razzia dömdes Jessica till fängelse för narkotikainnehav och efter att polisen hittat henne satt hon av sitt fängelsestraff på 40 dagar.

– Jag såg faktiskt detta lite som min chans att bryta mig loss. Jag hade precis varit nära att dö och kände att jag var så trött på det livet jag levde. Jag var i otroligt dåligt skick och ett fängelsestraff var faktiskt det bästa som kunde hända mig där och då. Jag trivdes faktiskt i fängelset och med de rutiner som fanns där. Jag bad till och med om att få stanna. Men istället fick jag komma till ett familjehem på en hästgård där jag trivdes bra och jag kunde hålla mig ifrån drogerna.

Men efter tre och ett halvt år hände det saker i Jessicas liv som gjorde att hon föll igen.

– Jag funderade på att ta mitt liv. Jag orkade inte kämpa emot mer. Jag funderade på vad jag ville göra med mitt liv men kunde inte komma fram till något. Men efter att ha pratat med min styvmamma för lite mer än ett år sedan bestämde jag mig för att flytta ner till henne och hjälpa till på gården. Där och då är också första gången i mitt liv som jag själv började kunna ta tag i saker. Jag insåg att jag måste, så jag ringde Arbetsförmedlingen, socialen, vården, allt sådant som jag inte klarat av tidigare.

Hon fick då också hjälp att påbörja en praktikplats på ett lager. När lagerchefen sedan slutade så fick Jessica en anställning och fick dessutom ta över ansvaret för lagret. Nu i vår har hon dessutom fått ta över ansvaret för trädgårdsavdelningen och hon känner starkt för företaget som gett henne chansen.

– När jag fick den här utmaningen så bestämde jag mig för att ta den. Det här är helt enkelt min chans i livet. Jag har bestämt mig för att klara det här. Det är en kamp varje dag men jag vet att jag kan. Jag har varit ren sedan ett år tillbaka och vill aldrig tillbaka till mitt gamla liv igen. Jag trodde aldrig att jag skulle klara av att göra det jag gör idag. Men tack vare att andra trodde på mig så har jag också börjat tro på mig själv.

Har du en historia att berätta? – tveka inte att höra av dig till oss på nyhetsdesk@lokaltidningen.se, märk mejlet "När livet vänder".

Publicerad 11 July 2019 00:00