Barns språkbruk i sociala medier blir hårdare, anser Josefine Sirhamre. Nu vill hon uppmana föräldrar att ha koll på barnens mobiler.

Barns språkbruk i sociala medier blir hårdare, anser Josefine Sirhamre. Nu vill hon uppmana föräldrar att ha koll på barnens mobiler. Foto: Mostphotos/Privat

Mammans uppmaning efter chocken: "Titta i era barns mobiler"

"Fettoäckel" och "gå och dö" vanliga fraser

SÅ KRÄNKS DITT BARN I SOCIALA MEDIER.

"Gå och knulla din pappa", "Fettoäckel", "Gå och dö". Det är några av fraserna fyrabarnsmamman Josefine Sirhamre har upptäckt i sociala medier i diskussioner unga emellan. Nu uppmanar hon föräldrar att titta i sina barns mobiler och ta ansvar för hur det pratas online. "Tills de fyller 18 har vi ett föräldraansvar", säger hon.

Jargongen och språkbruket barn emellan på Facebook, Snapchat och andra sociala medier har blivit hårdare, anser Josefine Sirhamre.

Hon har själv barn i åldrarna 11-24 år och har genom barnen bevittnat uttalanden som "fucking horjävel", "fettoäckel" och "gå och dö" i olika chattgrupper och diskussionsforum.

– Det är ett fruktansvärt språk och kränkningarna haglar. Jag har en känsla av att språkbruket har blivit mycket hårdare på sistone. Det räcker att ett barn lägger upp en bild, skriver eller stavar något fel – så är någon där och skriver något riktigt grovt. Barnen verkar döma varandra väldigt hårt, säger hon.

Vissa barn, kanske de som är lite äldre, har eventuellt en större förmåga att kunna sålla bland uttalandena och påhoppen, medan yngre kanske har svårare för det, menar Josefine Sirhamre.

Därför vill hon efterlysa föräldrars närvaro på nätet för att ha koll på sina barn och hur diskussionerna går.

– Titta i era barns mobiler. Vi har ett föräldraansvar tills de är 18 år. Blir ett barn utsatt för påhopp eller hårda ord är det lätt att barnet svarar med samma mynt, så man ska inte tro att ens egna barn är små helgon alltid. Men för de barn som är yngre eller för de barn som redan har det tufft med depression eller annan problematik kan det bli mycket värre att få ta emot sådant.

Själv har hon börjat titta i sina barns mobiler för att se vad som pågår.

– Det är så klart inte alltid populärt, men vill de inte visa vad som pågår i deras värld på sociala medier får de helt enkelt inte använda mobilen. Jag vill inte på något sätt förbjuda internet eller sociala medier, men det handlar om att vara där som förälder och kunna vägleda vad som är rätt eller fel, kanske kunna ge råd om vem man ska vara vän med eller inte. Det verkar vara vanligt att barn är del av större chattgrupper och diskussioner där barnet inte riktigt känner alla – då är det kanske lättare att vara lite taskig, när man inte känner personerna i fråga, säger Josefine Sirhamre.

Konsekvenserna menar hon också kan följa med i vardagen.

– Det kan bli hårdare stämning ute på byn med. Vi måste ha ett föräldraansvar och ser vi saker som sker online, där barn skriver dumma och hårda saker till andra så måste vi ta tag i det, gå till botten med det. Jag har själv kontaktat föräldrar för att fråga vad som står på. Som sagt – det handlar inte om att förbjuda något men vi måste vara där och visa vad som är rätt och fel.

Publicerad 13 July 2019 07:00