Många barn och unga upplever att de ser dumma saker i sociala medier varje vecka.

Många barn och unga upplever att de ser dumma saker i sociala medier varje vecka. Foto: Ida Asplund Ådahl

Barns vardag i sociala medier: "Ser något dumt nästan varje vecka"

Men fördelarna med användningen överväger det dåliga för många unga

SÅ KRÄNKS DITT BARN I SOCIALA MEDIER.

Var tredje högstadieelev har någon gång utsatts för kränkningar på nätet och på sociala medier. Men det höga användandet av sociala medier som exempelvis Snapchat talar för att barn och unga väljer närvaron. Dock har flera barn utsatts för hårda ord. ”Man ser något dumt nästa varje vecka”, säger 11-åriga Anjelina Mardo.

Användningen av sociala medier är skyhögt bland landets unga. 85 procent av internetanvändande barn mellan 12 och 15 år använder Snapchat dagligen. Motsvarande siffra för Instagramanvändning är 77 procent, enligt rapporten Svenskarna och internet. Men många vittnar om en närvaro i sociala medier som kantas av hårda ord, på gränsen till kränkningar och mobbing.

– Många säger sådant som man inte säger till varandra i skolan. Det är lättare, för det finns ingen vuxen eller lärare som har koll i sociala medier, säger Kojar Kader, 12 år.

Han med många har Snapchat och Instagram för att kommunicera med kompisar. Viss ägnar sig att skicka filmklipp, en del chattar och en del skickar bilder. Men det kan lätt spåra ut, konstaterar barnen själva.

– Det är många som skriver fula svärord. En del pratar illa om varandra, säger Anjelina Mardo.

– Det kan vara att man har lagt upp en bild som någon inte tycker är bra eller inte gillar, till exempel. Men att de gör så kanske är för att man är avundsjuk på något, säger Rosella Khalil, 10.

Andra barn berättar att det finns barn som skickar meddelanden som ibland kan kännas obehagliga.

– Det var någon elev någon gång som skickade till en annan elev på skolan att han skulle komma och ställa till bråk, säger Majd Alkhalij, 11 år.

Annelie Hennigor, som jobbar med Rädda Barnen lokalt i Höganäs, har man på fritidsverksamheten ofta diskussionsgrupper med barnen om hur de mår. Inte sällan kommer sociala medier upp.

– Vi brukar gå laget runt och det visar sig ofta att konflikter och bråk uppstår på sociala medier, även om det finns många positiva sidor med just sociala medier. Det är så klart lättare att säga saker till varandra där när man slipper stå öga mot öga med den andra personen, säger hon.

Men oavsett klimat menar många barn att fördelarna överväger.

– Det är kul att prata med andra i sociala medier och man kanske delar intressen, säger Rosella Khalil.

Publicerad 15 July 2019 00:00