Claes Nord, 56, har ett litet chip i vardera hand.

Claes Nord, 56, har ett litet chip i vardera hand. Foto: Privat.

Claes lät operera in chip i handen – för barncancerfonden

Tar emot både swisch och kontokort

SKÅNE. Nästa vecka börjar ett cykellopp för barncancerfonden. Sju dedikerade personer tjuvstartar redan på måndag. En av dem är Cleas Nord, som dessutom har låtit opererat in ett chip i handen – för att samla in så mycket pengar som möjligt.

Av
Sofia Sundqvist

Genom loppet Ride of Hope engagerar sig privatpersoner i kampen mot barncancer. Den 28 juli startar cykelloppet i Lund, för att sedan passera fem barncancersjukhus, och sluta sin färd på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm – 120 mil senare.

Men Cleas Nord från Stockholm och sex andra personer har valt att starta en så kallad prolog redan på måndag, och cykla ett litet lopp ner från huvudstaden till det riktiga loppet i Lund. Det gör att de kommer cykla en sammanlagd sträcka på drygt 200 mil.

Att cykla för att samla in pengar är något Cleas har gjort i tre år nu.

– Det går ut på att jag cyklar och publicerar inlägg på sociala medier under tiden. På så sätt lyckas jag få folk att bidra.

"Jag slutar inte cykla förrän hundra procent av de barn som drabbas med cancer överlever" säger Claes Nord. Foto: Privat

Första året samlade Cleas in 33 000 kronor, andra året 66 000, och nu siktar han på 100 000.

– Det är nämligen så att min mamma drabbades av cancer för 17 år sedan, men lever än idag tack vare forskningen. I och med att jag blev morfar för något år sedan så fick jag idén att själv börja samla in pengar.

Men att cykla är inte det enda Cleas gör för att samla in pengar till barncancerfonden. För ett år sedan opererade han nämligen in ett chip i handen, allt för att samla in så mycket pengar som möjligt.

– Jag var på en uppstartsmässa förra året där jag fick veta om detta chip, och då tänkte jag att wow detta kan skapa intresse för min insamling.

Enligt Claes var det ett impulsivt beslut att operera in chippet, men han är fortfarande nöjd med valet.

Enligt Claes var det ett impulsivt beslut att operera in chippet, men han är fortfarande nöjd med valet. Foto: Privat.

För att väcka nyfikenhet till sin insamling lät Cleas operera in ett NFC-chip, som han beskriver är ungefär lika stort som ett riskorn. NFC står för närfältskommunikation, och det är runt femtusen andra personer i Sverige som har låtit operera in ett likadant.

Via chippet kan folk följa i realtid var Claes befinner sig på sina cykelturer. Men de kan också skänka pengar – direkt med sin mobiltelefon.

Genom att scanna Claes chip så kommer det upp information om hans insamling samt swisch nummer, och vill man betala med kontokort så går det också.

– När chippet kommer på tal ber jag folk bidra tio kronor till barncancerfonden. Det funkar jättebra, säger han och fortsätter:

– Då när jag träffar ungdomar tycker de att det är coolt, så vill de vara med och bidra

Även om Claes opererade in chippet just för att kunna samla in pengar till välgörenhet, använder han det i flera andra vardagssituationer.

– Jag scannar min hand när jag öppnar dörren till jobbet, när jag köper lunch, och när jag åker tåg, säger Claes och fortsätter:

– Det finns femtusen andra i Sverige som är så här tokiga som mig och har ett chip. Men jag tror att i framtiden kommer alla ha ett.

Publicerad 17 July 2019 17:40