Montage av genrebilder.

Montage av genrebilder. Foto: Adobe Stock

Polisen varnar: Falska barnbarn vill bjuda på hembakt

Bedragare riktar in sig på äldre

LANDSKRONA. I en ny våg av bedrägerier kontaktas äldre av falska barnbarn som vill bjuda på fika och diskutera lån. Förra veckan åtalades två män, och så sent som i veckan blev flera äldre uppringda av kvinnor.

Av
Sofia Sundqvist

Förra veckan åtalades två män som misstänkts för en serie bedrägerier.

Männen ska ha kontaktat personer i 90-årsåldern och utgett sig för att vara deras barnbarn och vill låna pengar.

Under veckan har polisen fått in flera anmälningar om liknande bedrägerier.

I ett av fallen blev en 90-årig kvinna uppringd av två kvinnor som påstod att de var hennes barnbarn som ville komma över för att bjuda på nybakade bullar – och diskutera ett lån på ett sommarhus.

Då anade 90-åringen oråd och kontaktade sina anhöriga, som då gjorde en polisanmälan.

– Det var avancerat. De tar reda på lite omständigheter runt en person och tar sen kontakt. Hur de går tillväga vet jag inte, men inom sociala medier finns det ofta möjlighet att kartlägga, säger Richard Glantz, polisens presstalesperson vid nordvästra Skåne.

Det förekommer också fler fall där uppringaren har påstått sig vara gift med offrets barnbarn. Även där är kaffebrödshistorien återkommande.

– I ett fall utgav de sig för att vara barnbarnets fru som skulle utföra ett husköp, och undrade om den äldre kunde tänka sig att låna ut en större summa pengar, säger Richard Glantz.

Under vintern och våren har polisen fått in flera anmälningar om "barnbarnsbedrägerier".

– Där har det använt just detta tillvägagångssätt där de säger att de är ett barnbarn som är i akut penningsknipa, och att de skickar en av sina kompisar som "bud" för att hämta pengarna, säger Richard Glantz.

I tron om att pengarna ska hamna i rätt händer har de lämnat ut dem till "budet".

När den äldre sedan har kontaktat sitt barnbarn för att kolla så allt hade gått bra med pengarna så har det uppdagats att den utsatts för ett bedrägeri.

– Det är väldigt lågt att utnyttja folk, speciellt äldre med funktionsnedsättningar som kanske inte omedelbart fattar situationen, säger Richard Glantz.

Nu vill polisen varna andra.

– Det som är viktigt är att man måste försäkra sigom att det är en äkta släkting. Och för guds skull, aldrig lämna ut personliga uppgifter om konton eller kontokort. Lägg på luren och ring en anhörig, säger Richard Glantz.

Publicerad 17 July 2019 14:20