Polisen topsar, det vill säga tar dna-prov genom saliv, allt fler misstänkta.

Polisen topsar, det vill säga tar dna-prov genom saliv, allt fler misstänkta. Foto: Lars Hedelin

Så här vill polisen dna-topsa fler misstänkta

Polisen vill föra dna-register över fängelsedömda

SVERIGE.

Efter att polisen i nordvästra Skåne tog fram en handlingsplan för att öka antalet dna-prov, så ökade topsningarna med 70 procent under första kvartalet. Nu vill de också dna-registrera personer som dömts till fängelsestraff.

Av
Sofia Sundqvist

Polisen har tillåtelse att topsa personer som misstänks för brott som ger strängare straff än böter.

Men då det i tidigt skede kan vara svårt att veta vilket straff brottet kan leda till, så är det inte alltid som det görs.

Nu hoppas polisen på en lagändring. Bland annat vill de att personer som väntas avtjäna fängelsestraff ska topsas, ifall de inte redan finns i dna-registret.

– Vi ökar ju förmågan att klarar upp brott. Både det enskilda fallet, men även sådana brott där vi tidigare inte har en gärningsman. Alla spår vi får in jämför vi med spår från brottsplatser, säger Håkan Wall, enhetschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa) till Ekot.

Hittills har fem personer hittats, vars dna överensstämmer med fynd som gjorts vid våldtäktsfall, som i vissa fall begåtts för flera år sedan, rapporterar Ekot.

Marie Dahlman är gruppchef för brott i nära relationer i region nordvästra Skåne.

– Visst är det en revolution att vi fått de här träffrapporterna. Det skapar en fantastisk arbetsglädje för utredarna, att kunna ro i land de här ärendena som vi från början inte trodde vi skulle klara av, säger Marie Dahlman till Ekot.

Publicerad 21 July 2019 00:00