Genrebild.

Genrebild. Foto: Brian Jackson/Adobe Stock

Special-ambulans kan stationeras i Sydsverige

Ska kunna behandla strokepatienter i tidigt skede

SKÅNE.

För att snabbare kunna ge behandling till patienter som drabbats av stroke så ser Södra sjukvårdsregionen över möjligheterna att köpa in ambulanser med inbyggda röntgenapparater.

Av
Sofia Sundqvist

Det är i Region Skåne, Blekinge, Kronoberg och de södra delarna av Halland som strokeambulanserna kanske kommer att rycka ut i framtiden.

– Då kan man se direkt vilken typ av stroke det är, om det är en blödning eller en propp. Då kan man sätta in propplösande behandling direkt och få reda på vilket sjukhus man ska ta sig till, säger Jesper Petersson, som är verksamhetschef för bland annat neurologi på Skånes universitetssjukhus till SVT.

Än har inga strokeambulanser köpts in och inga politiska beslut tagna, utan de finns några frågetecken kvar att se över. Till exempel om strokeambulanserna ska finnas ute på landsbygden där patienterna har långt till vård, eller i tätbefolkade områden där det finns mer potentiella patienter.

– Vi hoppas på att vi redan nästa år kan lägga fram ett förslag som är vettigt och noggrant ekonomiskt beräknat och som visar på att det här gör nytta, säger han till SVT.

Publicerad 22 July 2019 09:34