Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto. Adobe Stock

Falska barnbarn fälls för flera fall av bedrägeri

Ringde upp äldre och sa att de var släktingar

SKÅNE. Två män 32 och 36 år gamla hemmahörande i Skåne döms för flera fall av grovt bedrägeri. Detta efter att de ringt upp ett flertal äldre personer och lurat dem att de var deras barnbarn som behövde låna pengar.

Männens offer är hemmahörande i flera skånska kommuner. Alla är äldre och polisens utredning visar att det är just därför som de valts ut.

I samtliga fall har tillvägagångssättet varit snarlikt. "Barnbarnsbedrägerierna" har gått till som så: Gärningspersonerna har först ringt upp sina offer och uppgett att de är barnbarn till personen. Ofta har de i förväg tagit reda på vad deras riktiga barnbarn heter och presenterat sig med korrekt namn.

När de fått personen på andra sidan luren att tro på att det faktiskt är deras barnbarn som ringer övergår samtalet till att handla om pengar. "Barnbarnet" är i desperat behov av kontanter eller värdesaker att säja.

I ett av fallen som de två männen nu döms för ska en 94-årig man fått ett samtal från sitt barnbarn som behövde långa pengar för att köpa en sommarstuga. Då mannen inte hade några pengar hemma, skickade "barnbarnet" en taxi som kunde ta honom till en uttagsautomat. Taxiresan fick han själv betala.

En 98-årig man lurades på samma sätt. Hans "barnbarn" ville köpa en bil och behövde därför låna 30 000 kronor på en gång. En "kompis" till "barnbarnet" hämtade senare på dagen upp pengarna.

När de två männen åtalades tidigare i år var det för ett stort antal liknande fall. I tingsrätten friades de dock för en del av dem i brist på bevis, men båda dömdes ändå för flera fall av grovt bedrägeri.

Straffet blir fängelse i två år och sex månader för 32-åringen och ett år och sex månader för 36-åringen, som även får sitta av strafftid från ett brott som han var villkorligt frigiven från.

Männen åläggs även betala skadestånd till sina offer om sammanlagt 44 000 kronor.

Publicerad 07 August 2019 13:17