Månstorps Ängar har redan en fin trädgård med en stor damm och en ringlande bäck. Förenade Cares marknadschef Mia Palmé och vd Christer Henriksson ser ändå en stor utvecklingspotential.

Månstorps Ängar har redan en fin trädgård med en stor damm och en ringlande bäck. Förenade Cares marknadschef Mia Palmé och vd Christer Henriksson ser ändå en stor utvecklingspotential. Foto: John Nordh

De utvecklar ett samhälle i miniatyr för personer med demens

Blir det första i Sverige

VÄLFÄRD.

Spa, butik med varor som de boende minns från förr, robotkatter och livs levande höns i trädgården. Visionerna är många när Förenade Care nu ska utforma Sveriges första by för personer drabbade av demenssjukdom på vård- och omsorgsboendet Månstorps Ängar utanför Vellinge.

Av
John Nordh

Mia Palmé, marknadschef på Förenade Care, beskriver byn som ett samhälle i miniatyr som ger personer med demenssjukdom möjlighet att röra sig fritt i en trygg miljö. En miljö som enligt henne kommer stärka de boendes förmåga att leva självständigt i en högre utsträckning än vad personer med demenssjukdom vanligtvis gör.

Den fysiska miljön är en viktig pusselbit. Förenade Care har många planer för hur den ska kunna utvecklas. I trädgården ska till exempel promenadgångarna alltid leda de boende hemåt igen och där ska också finnas höns som ger ägg som de boende kan plocka. Inne på boendet ska biblioteket utvecklas och vid den befintliga badbassängen finns det planer på att anlägga ett litet spa.

– När de som har drabbats av en demenssjukdom inte längre kan röra sig fritt i samhället så får vi ta samhället hit till dem istället, säger Mia Palmé.

Vi kommer koppla till oss den senaste digitala tekniken.

Det ska bland annat också finnas en liten butik med varor som de boende minns från förr och varje person ska även ha ett så kallat minnesskåp i sitt rum med foton och föremål som den boende kan relatera till.

– Det första som drabbar en person med demenssjukdom är att närminnet försvinner. Istället minns man gärna det som skedde tidigare i livet. Därför kan vi arbeta med miljöer från förr för att väcka minnen till liv, till exempel genom möbler, filmer eller tidningar, säger Mia Palmé.

En annan viktig pusselbit i den nya verksamheten blir att använda modern teknik som kan hjälpa de demenssjuka att komma ur den isolerade bubblan som de ofta kan befinna sig i. Det finns till exempel planer på att använda interaktiva spel som de boende kan använda sig av, appar som uppmuntrar till olika typer av aktiviteter och robotkatter.

– Vi kommer koppla till oss den senaste digitala tekniken. Den är fantastisk och utvecklas kontinuerligt. Det är nästan så att robotkatter redan är lite gammalmodiga. Även våra boende på Postiljonen i Höllviken kommer att få använda den nya tekniken, säger Mia Palmé.

Utvecklingsarbetet av Månstorps Ängar rullar igång under augusti i samarbete med Vellinge kommun och kommer sedan att falla på plats bit för bit. När allt är klart blir det den första så kallade demensbyn i Sverige. En term som Mia Palmé hoppas inte kommer fastna. Istället vill hon kalla den ”Leva Livet-byn” efter ett koncept med samma namn som Förenade Care arbetar med på alla sina boenden.

– Det klingar inte bra med demensby. I Danmark och Nederländerna finns det sedan tidigare demensbyar men de är inhängnade platser. Vi vill komma ifrån det fokuset och istället arbeta med öppna dörrar för att utveckla möjligheten för våra boenden att fortsätta leva livet trots demenssjukdom, säger hon.

Publicerad 12 August 2019 00:00