Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken

Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken Foto. Pressbild Skånetrafiken

Då skrotas Jojo-kortet: "Börjar bli lite förlegat"

Ska bana väg för nytt biljettsystem

SKÅNE. Den 14 december skrotas jojo-korten för gott. Istället implementeras ett nytt system som är mer i fas med tiden: "Jojo börjar bli lite förlegat. Nuförtiden lever alla i realtid. Då vill man inte vänta 24 timmar på att reskassan ska laddas", säger försäljningschef Camilla Bunke.

Redan 2017 lanserade Skånetrafiken sin nya app. I dag används den av drygt 50 procent av Skånetrafikens sällanresenärer och av drygt 60 procent av pendlarna.

– Den har blivit väldigt populär. Nu vill vi få ännu fler att anamma den nya tekniken, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

Sedan appen lanserades har det gått att använda jojo-korten parallellt, men nu väljer man alltså att helt sluta med det drygt tio år gamla systemet.

– Det har blivit lite förlegat. I dagens samhälle lever de flesta här och nu och då vill man inte behöva vänta 24 timmar innan reskassan laddats upp på kortet, säger Camilla Bunke.

Förutom appen, som i mångt om mycket kan liknas vid en bärbar biljettautomat, kommer även flera andra betaltjänster lanseras. Bland annat kommer det bli möjligt att betala på alla Skånes stadsbussar genom att blippa sitt betalkort.

– Det blir en enklare variant av systemet som finns i Londons tunnelbana. Initialt införs det bara på våra stadsbussar som automatiskt debiterar en vuxenbiljett om man blippar kortet. Skulle man sedan hoppa på en annan buss dras ytterligare en biljett som då automatiskt blir en 24 timmars biljett, förklarar Camilla Bunke.

Det kommer även finnas möjlighet att köpa biljetter i automater på stationen, på Skånetrafikens kundcenter eller hos ombud samt att köpa Skånetrafikens nya kort.

– Den stora skillnaden på Jojo och det nya reskortet blir att man laddar det nya med biljetter, inte pengar. Vi vill inte agera bank, säger Camilla Bunke.

Skånetrafikens personal håller just nu på att utbildas internt i det nya systemet.

– Vi har informerat kontinuerligt om att vi håller på att byta system sedan lanseringen av Skånetrafikens nya app. Nu kommer en mer omfattande informationskampanj att dras igång, säger Camilla Bunke.

Den senaste tiden har Lokaltidningen fått flera mail och samtal från läsare som är oroliga för vad som kommer hända med innevarande reskassa när Jojo skrotas.

Vad har ni för svar till dem?

– Om man har gamla Jojo-kort med reskassa kvar så kommer det gå att lösa in dessa pengar mot så kallade värdekoder som man sedan kan använda antingen i appen eller som betalning i våra andra kanaler.

Inlösen av kvarvarande reskassa kommer kunna ske via en ny tjänst på Skånetrafikens hemsida eller på kundcenter från och med nästa vecka.

– Det är heller inget man behöver göra direkt. Den här tjänsten kommer finnas framöver så folk kommer ha god har tid att rota igenom byrålådorna efter gamla Jojo-kort.

I samband med att det nya systemet tas i bruk försvinner även rabatt för reskassa men andra rabatter finns framtagna i det nya systemet.

– Det kommer framöver kosta lika mycket oavsett hur man köper sin biljett.

Publicerad 13 September 2019 10:00