Två män i 25-årsåldern åtalas nu av Helsingborgs tingsrätt. Delar av stöldgodset hittades på taket dit en av rånarna flydde. Han tog sig senare in genom en balkongdörr och ut genom lägenhetsdörren.

Två män i 25-årsåldern åtalas nu av Helsingborgs tingsrätt. Delar av stöldgodset hittades på taket dit en av rånarna flydde. Han tog sig senare in genom en balkongdörr och ut genom lägenhetsdörren. Foto: Polisen

Företagare rånade i sina hem – polisjakt på sjuvåningshusets tak

Duo genomförde flera rån och rånförsök på bara några timmar

HELSINGBORG/LANDSKRONA.

Två maskerade män trängde in i en lägenhet i Helsingborg och rånade en kvinna på sina tillhörigheter. Bara 20 minuter tidigare hade de försökt bryta sig in i hennes mans butik i centrala Helsingborg.

De åtalade männen är 29 och 26 år gamla. Lokaltidningen har tidigare berättat om misstankarna mot männen i samband med att de anhölls och häktades.

Den 5 september klockan 12:25 försökte männen slita upp en lägenhetsdörr på Enoch Thulins väg i Landskrona. En mamma och hennes vuxna son lyckades med nöd och näppe hålla emot när männen försökte ta sig in i bostaden. Mamman och sonen skadades lindrigt i tumultet. Sonen som är företagare hade under dagen fått flera samtal från en av männen som ville sälja olika typer av varor.

Kort därefter, klockan 13:16 larmades polisen igen. Denna gång från en butik i centrala Helsingborg där männen försökt bryta sig in bakvägen för att stjäla genom att försöka slå in dörren med en kofot. När männen såg att butiksinnehavaren är i butiken, och inte på lunch som de förväntat sig, lämnade de platsen i bil.

I samband med att polisen kom till butiken fick butiksinnehavaren ett "sabotagelarm" i sin telefon från sin lägenhet i en annan del av Helsingborg där rånarna brytit strömmen till larmet. Då var klockan cirka 13.30. En polispatrull begav sig direkt till mannens lägenhet eftersom de tycker att sammanträffandet är märkligt.

Där inne befann sig rånarna som nu är maskerade och beväpnade med en kniv och ett pistolliknande föremål som senare visar sig vara en attrapp. Där befann sig också butiksinnehavarens fru som inte vågade ge sig till känna när polisen försöker komma i kontakt med någon i lägenheten. I lägenheten råder nu stor oreda.

Rånarna samlade ihop värdesaker som kontanter, smycken och klockor i påsar. När Polisen tar sig in i bostaden grips den 26-årige rånaren på platsen. Men den andra flydde ut på balkongen och upp på ett tak på sjuvåningshuset. Därefter klättrade han till en annan balkong och gick in i den lägenheten och ut genom ytterdörren.

En pistolatrapp användes under rånet i lägenheten.

En pistolatrapp användes under rånet i lägenheten. Foto: Polisen

När 26-åringen blir satt i en polisbil erbjuder han sig att berätta var 29-åringen brukar sova någonstans. Det visar sig vara ett källarutrymme i ett bostadshus. Polisen tar sig till adressen där 26-åringen mycket riktigt befinner sig och grips. Där hittas också stöldgods från rånet.

Männen häktades två dagar senare och åtalas nu av Helsingborgs tingsrätt för rån, försök till rån, försök till stöld, två narkotikabrott, bedrägeri och brott mot lagen om förbud beträffande knivar.

Publicerad 08 October 2019 15:19