Nästa år kan en vanlig plastpåse bli betydligt dyrare än i dag.

Nästa år kan en vanlig plastpåse bli betydligt dyrare än i dag. Foto: Adobestock

Plastpåsar kan bli ännu dyrare - ny skatt föreslås

"Det kan bli en vinst för miljön och minskad nedskräpning"

SVERIGE.

Nästa år kan plastpåsen bli ännu dyrare. Tre kronor för en plastpåse av standardmodell och 30 öre för tunnare påsar kan skatten komma landa på.

Av
Sarah Bernshed

Från och med nästa år kan en ny skatt på plastpåsar komma att införas och en vanlig plastpåse kan komma att kosta sju kronor. Enligt ett förslag från regeringen ska plastpåsar som säljs i handeln för att konsumenter ska kunna packa och bära varor beskattas med tre kronor per plastpåse. För tunnare plastpåsar föreslås skatten bli 30 öre per påse.

– Jag tror fler konsumenter kommer att använda samma påse fler gånger när det kostar några kronor extra. Det kan bli en vinst för miljön och minskad nedskräpning, säger biträdande finansminister Per Bolund i ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Enligt förslaget ska skatten införas från 1 maj 2020 och den beräknas ge 2,1 miljarder kronor i ökade skatteintäkter 2020.

Förslaget finns med i januariavtalet och remitteras till Lagrådet som en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, enligt pressmeddelandet från Finansdepartementet.

Publicerad 21 October 2019 14:54