"Att dela ut mat är inte en långsiktig lösning på matfattigdomen. Vi agerar när vi ser akut nöd, det har vår organisation gjort i över hundra år nu – men vi vill ju framför allt vara en del av en hållbar lösning", säger Lena Wetterskog Sjöstedt. Foto: Peter Kroon/Pressbild

Slår larm om matfattigdom i Sverige

"Att dela ut mat är inte en långsiktig lösning"

SKÅNE. Allt fler människor söker hjälp för att få mat. Det visar en ny rapport från Sveriges Stadsmissioner.

Enbart i Skåne serverade Stadsmissionen över 90 000 måltider och delade ut fler än 17 000 matkassar förra året.

– Vi möter dagligen människor som inte har råd med mat till varken sina barn eller sig själva, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne Stadsmission, i ett pressmeddelande.

I andra länder är begreppet ”Food poverty” sedan länge ett etablerat begrepp. Nu är det hög tid att vi börjar diskutera matfattigdom även i Sverige. Det menar Magnus Karlsson, professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och Linnéuniversitetet, som varit med och skrivit rapporten.

Stadsmissionerna har fört statistik över insatser för människor i ekonomisk utsatthet. Av 380 000 registrerade insatser under fem år var 245 000 kopplade till mat.

I Skåne kan utsatta exempelvis få gratis frukost på Café David i Malmö och Kristianstad. Stadsmissionen erbjuder även mellanmål till läxhjälpen och gemensam matlagning under sina familje- och ungdomsträffar.

Men insatserna mättar bara för tillfället.

– Att dela ut mat är inte en långsiktig lösning på matfattigdomen. Vi agerar när vi ser akut nöd, det har vår organisation gjort i över hundra år nu – men vi vill ju framför allt vara en del av en hållbar lösning. Det här problemet måste vi lösa tillsammans. Staten, kommunerna, regionerna, civilsamhället, näringslivet och forskningen. Ett sätt för oss att vara en del av lösningen är att sprida kunskap om hur fattigdom ser ut, säger Lena Wetterskog Sjöstedt.

Publicerad 21 October 2019 11:13