Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos

Reglerna för ordningsvakter ska moderniseras

Regeringen tillsätter utredning

SVERIGE. Ordningsvakternas befogenheter och utbildningskrav ska ses över av en utredning som regeringen tillsatt. "Deras arbete är ett viktigt bidrag till det brottsförebyggande och trygghetsskapande", säger Mikael Damberg.

Av
Jonatan Westerlind

På nästan 40 år har regelverket för ordningsvakter varit i stort sett oförändrat. Nu går regeringen ut med att de vill "modernisera och effektivisera" lagstiftningen och anpassa den till dagens förhållanden.

– Ordningsvakter ska inte och kan inte ersätta polisen, men deras arbete är ett viktigt bidrag till det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Utredningen ska för vilka ändamål och på vilka platser ordningsvakter kan tjänstgöra, vilka befogenheter de ska ha och vilken utbildning som ska krävas av dem.

– Ett modernare och effektivare regelverk för ordningsvakter kan frigöra resurser för Polismyndigheten till mer avancerade polisiära uppgifter, säger Mikael Damberg.

Utredningen får stöd av fackförbundet Transportföretagen, som särskilt ställer sig bakom högre krav på utbildning.

– Självklart ska varje utökad arbetsuppgift medföra en längre ordningsvaktsutbildning. Arbetsmarknadens parter i branschen har samsyn om att det behövs en specialutbildning för ordningsvakter som arbetar på allmänna platser och på uppdrag av kommuner, säger Li Jansson, branschchef för Säkerhetsföretagen i ett pressmeddelande.

Utredningen ska presenteras 21 maj 2021.

Publicerad 20 November 2019 15:04