Nu har tre personer häktats för händelserna under natten mellan måndag 29 juli och tisdag 30 juli.

Nu har tre personer häktats för händelserna under natten mellan måndag 29 juli och tisdag 30 juli. Foto: Andreas Hillergren / Ritzau Scanpix/Arkiv

Tre häktade efter handgranatsattacker

Misstänks för mordförsök

LANDSKRONA. Många Landskronabor minns säkert natten mellan den 29 juli och den 30 juli i somras, då staden skakades av flera våldsdåd. Nu har tre personer häktats för delaktighet i två handgranatsattacker.

Av
Jonas Lundin

Under förra onsdagen gjorde Polisen tillslag på flera adresser i Landskrona. ”Tillslagen gällde sommarens två händelser där lägenheter attackerades med handgranater i vad polisen betraktar som en del i en konflikt mellan kriminella nätverk”, skriver Polisen i ett pressmeddelande. Det gäller natten mellan den 29 och 30 juli, då det bland annat skedde två handgranatsattacker, först på Föreningsgatan och sedan på Tranchellsgatan.

Det var två män, födda 1998 och 1999, som anhölls på sannolika skäl misstänkta för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Vid husrannsakan hos en av de misstänkta hittade Polisen ett skjutvapen och personen misstänks nu även för grovt vapenbrott.

– Det här ärendet har varit igång och arbetats med ända sedan det skedde i somras. Det är genom utredningen och de utredningsåtgärder som man har vidtagit under den här tiden som lett fram till de här misstankarna, så att vi kunde gripa dem idag, säger lokalpolisområdeschef Tina Anderberg, till Lokaltidningen.

Vad var det som gjorde att ni fick upp ögonen just för de här två, till exempel teknisk bevisning?

– Jag kan inte gå in i detaljer på vad misstankarna består i och grunden till misstankarna. Alla utredningsåtgärder som har vidtagits i ärendet har lett fram till att de här två är på sannolika skäl misstänkta för detta.

Det kan bli aktuellt med fler gripanden och husrannsakningar i de berörda nätverken, berättar hon.

De två männen, plus ytterligare en person, kunde senare häktas för händelserna under den våldsamma sommarnatten. En av personerna satt redan frihetsberövad, dömd för grovt vapenbrott. Han greps några dagar efter dådet, i början av augusti.

Ingen har dock gripits misstänkt för den skjutning som skedde före handgranatsattackerna.

Någon koppling till sprängningen vid stadshuset finns det inte, enligt Tina Anderberg.

– De olika våldshändelserna har inget med varandra att göra, säger hon.

I ärendet med stadshussprängningen finns det ännu ingen gripen.

Natten mellan den 29 och den 30 juli

19.48 kom larm till polisen om en skottlossning på Öster. När polis och räddningstjänst kommer till platsen finner de en man, född mellan 1994 och 1997, med en skottskada i benet, dock inte livshotande. Korsningen Östergatan/Bredgatan spärras av för teknisk undersökning.

23.34 fick polisen larm om ett misstänkt farligt föremål på närliggande Föreningsgatan. Polisens nationella bombskydd kallades till platsen och genomförde en kontrollerad sprängning. Sannolikt rörde det sig om en handgranat. Vid sextiden hävdes avspärrningarna, det närliggande bostadshuset evakuerades aldrig.

Vid 04.15 fick polisen åter in larm. Denna gång om en explosion på Tranchellsgatan. Anländande polispatrull upptäcker krossade rutor i en lägenhet där någon form av sprängmedel detonerat. Lägenheten ska ha varit tom vid tillfället.

Publicerad 02 December 2019 12:20