Det går uppåt med resultaten för Landskronas niondeklassare. I år ligger Landskrona bland landets 30 bästa kommuner.

Det går uppåt med resultaten för Landskronas niondeklassare. I år ligger Landskrona bland landets 30 bästa kommuner. Kollage: Adobe Stock/Lokaltidningen

Rekordnotering för Landskronas niondeklassare i årlig rankning

Nu bland landets 30 bästa kommuner

LANDSKRONA.

Varje år gör Sveriges kommuner och regioner (tidigare Sveriges kommuner och landsting) en öppen jämförelse av grundskolan i landets 290 kommuner, utifrån material i databasen Kolada. Det resulterar även i en rankningslista, där några av resultaten för elever i årskurs nio vägs samman till ett index. Och på den listan har Landskrona tagit ett bra skutt jämfört med 2018.

Av
Per Eeg-Olofsson

Under 2019 placerar sig Landskrona stad på en sammanlagd 26e plats i listan, vilket är 23 pinnhål högre än rankningsplatsen 2018. Men framför allt är det en placering bland landets 30 bästa kommuner, långt ifrån bottenresultatet för tio år sedan: plats 274.

Det som räknas in i rakningen är andelen elever i årskurs nio som uppfyller kunskapskraven, hur många elever i årskurs nio som är behöriga till ett yrkesprogram och det genomsnittliga meritvärdet för eleverna. Dessutom räknas det ut hur mycket de värden avviker från var de ”borde” ligga enligt en beräkningsmodell med socioekonomiska faktorer – vilket är viktigt för att Landskrona ska kunna få en hög placering i listan.

Både kommunala skolor och friskolor räknas med i underlaget. Och det är i första hand friskolorna som står för det förbättrade resultatet i år.

– Om man bara tittar på de kommunala skolorna ligger vi i år på plats 50, och förra året var det 58, säger Lisa Flinth (L) som är ordförande i utbildningsnämnden till Landskronaposten/HD, som först rapporterade om den nya placeringen.

– Bakåt i tiden har de kommunala skolorna hållit en jämn nivå med de fristående. Det viktiga för oss är att våra Landskronabarn lyckas. Men vi ska förstås hålla jämna steg i den kommunala skolan, fortsätter Lisa Flinth.

Publicerad 03 December 2019 11:31