I somras gick det inte att beställa litium från apotekets lager. Det drabbade en Svalövsbo som medicineras med litium.

I somras gick det inte att beställa litium från apotekets lager. Det drabbade en Svalövsbo som medicineras med litium. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Svalövsbo fick svåra besvär när litium stoppades

Tog fyra månader innan hen mådde som vanligt igen

SVALÖV. När det i somras blev nationell brist på litium stoppades medicinen även för en patient i Svalövs hemsjukvård. Enligt en Lex Maria-anmälan utvecklade personen flera psykiska besvär och blev sängliggande. Först efter drygt två månader sattes medicinen in igen, och patienten har sedan långsamt återhämtat sig.

Av
Jonas Lundin

I somras gick det inte att beställa litium från apotekets lager. Det drabbade en Svalövsbo som medicineras med litium, en enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg från i slutet av november. Där framgår det att vårdcentralen informerade hemsjukvårdens sjuksköterska den 8 juli att patienten ska vara utan litium. ”Ingen nedtrappning sker eller kontakt med ordinatör från Psykiatrin”, står det i Lex-Maria anmälan.

Resultatet blev att patienten blev deprimerad och aggressiv, slutade äta, blev sängliggande och fick vanföreställningar. Den 20 september sätts litium åter in av vårdcentralens läkare. Patienten återhämtar sig ”nästan” till sitt utgångsläge efter ytterligare två månader.

Det tog alltså totalt fyra månader innan patienten var ”nästan åter i sitt habitual tillstånd”, enligt anmälan. Med habitualtillstånd menas normaltillstånd.

Publicerad 04 December 2019 09:53