Paret Eldh renoverar nu den gamla manufakturaffären i Teckomatorp som förfallit genom åren. För det får de kommunens byggnadsvårdspremium.

Paret Eldh renoverar nu den gamla manufakturaffären i Teckomatorp som förfallit genom åren. För det får de kommunens byggnadsvårdspremium. Foto: Privat

Ger förfallen tygaffär nytt liv - nu prisas de

Charlotta och Christer Eldh får kommunens byggnadsvårdspremium

TECKOMATORP. Det är säkert många som de senaste decennierna kört igenom Teckomatorp och noterat huset på Karlsgatan 18 med skylten ”Nanny Nilsson Manufaktur, garn och tricotaffär”. Allteftersom åren gått har huset förfallit mer och mer. Men nu håller det på att bli ändring på den saken. Charlotta och Christer Eldh håller på och renoverar huset. För det får de Svalövs kommuns byggnadsvårdspremium 2019.

Av
Jonas Lundin

– Och det innan vi ens är färdiga. Det är väl inte illa, säger Charlotta Eldh och skrattar när Lokaltidningen ringer upp.

Hon och maken Christer hoppas kunna flytta in före jul, även om det fortfarande återstår en del arbete. Huset har förfallit med åren.

– Vad jag förstått så har den sista aktiviteten i huset varit en vävstudiecirkel någon gång tidigt 80-tal, säger Charlotta Eldh.

Huset var ett av de första som byggdes i Teckomatorp i samband med att järnvägsstationen byggdes, berättar hon.

– Alla människor har ju sett det här huset. Jag själv har bara gått och sneglat på det och hoppats att någon skulle ta hand om det huset. Och så blev det vi, säger Charlotta Eldh.

– Samma dag som vi hade sålt vår gård, så dök det upp en annons på Blocket. Vi kontaktade mäklaren på en gång.

Renoveringen gör hon och maken Christer med tanke både på kulturarv och miljön.

– På utsidan har vi inte gjort några förändringar alls och återställt en del saker. Och de nya fönstren ser exakt ut som de gamla som fanns. Vi har verkligen ansträngt oss att man inte förvanskar huset utan använder de kvaliteter som finns i huset och bygger på det snarare än att förändra grunden. Så tänker vi inomhus också. Vi vill använda material som alltid funnits i huset. Så lite moderna material som möjligt, säger Charlotta Eldh och fortsätter.

– När man väljer färger och material så tänker vi att det ska vara så tidlöst som möjligt, så att inte nästa ägare måste bygga om alltihop för att vi har renoverat det à la mode 2019, utan att det är en ganska neutral grund.

Byggnadsvårdspremiet uppmärksammas på kommunfullmäktige den 16 december.

Publicerad 05 December 2019 15:20