Nu ser Kalle Leandersson fram emot en mysig familjejul med bland annat frun Janina, barn och barnbarn. ”Vi är så gamla att vi bryr oss inte om det här med julklappar. Det är mer när barnbarnen kommer hem. Då får man tänka på dem.”

Nu ser Kalle Leandersson fram emot en mysig familjejul med bland annat frun Janina, barn och barnbarn. ”Vi är så gamla att vi bryr oss inte om det här med julklappar. Det är mer när barnbarnen kommer hem. Då får man tänka på dem.” Foto: Per Eeg-Olofsson

Många julljus ger mer julmys hos familjen Leandersson

”Det värmer upp lite”

HÄLJARP. ”Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund…”. Så börjar en av de mest populära julsångerna. Exakt hur många ljus som Kalle Leandersson tänt runt sitt hus i Häljarp är oklart, men det är ungefär 300 meter av kulört julmys.

Av
Jonas Lundin

– Det börjar bli mörkt och trist, så sätter vi upp lite, säger Kalle Leandersson.

Från den första advent lyser det många kulörta ljus från Kalle Leanderssons tomt och hus, som det brukar i juletid. Hit till Häljarp flyttade familjen Leandersson 2005, från Pilängen i Landskrona. Och det var då som de kunde bre på lite mer med julbelysningen.

– Vi hade lite inne i stan också. Men det blev mer när vi kom ut här till huset, säger Kalle Leandersson, numera pensionär men tidigare verksam som vaktmästare på Landskronahem.

Cirka 300 meter ljuslingor har Kalle Leandersson satt upp i och vid huset i Häljarp.

Cirka 300 meter ljuslingor har Kalle Leandersson satt upp i och vid huset i Häljarp. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det har ju varit några år nu som han kört med julbelysning med det lilla extra. Det har gett honom en viss vana att sätta upp slingorna, några med kulörta och några med vitt ljus. Det tar bara någon timme att sätta upp allt.

– Vet man hur man ska dra, så går det snabbt, säger Kalle Leandersson.

Invid ingången till en veranda står en egyptisk katt, flankerad av två tomtar. En bit bort står en svan, gjord bland annat av underredet till en gammal kontorsstol. En tupp och en struts närmare grinden i liknande manér. Kanske inte så juligt, men ändå ett rätt så charmigt arv från den tidigare ägaren. Från trädgården har familjen utsikt över kommunens julgran i Häljarp.

Den som kört igenom Häljarp har säkert sett det: familjen Leanderssons julbelysning är lite extra.

Den som kört igenom Häljarp har säkert sett det: familjen Leanderssons julbelysning är lite extra. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kalle Leandersson uppskattar att det är ungefär 300 meter slingor som slingrar sig om huset och i häcken. Den extra belysningen ger en gemytlig känsla.

– Det värmer upp lite, säger Kalle Leandersson.

Julbelysningen, som styrs av en timer, tänds vid 16-tiden varje dag och släcks vid 22.30 på kvällen. Det är också tänt någon timme på morgonkvisten. I mitten av januari tar han ner julbelysningen.

– När Knud har gått ut, säger Kalle Leandersson.

Han syftar på tjugondag Knut, som infaller tjugo dagar efter jul och som traditionellt markerar slutet på julhögtiden. Då körs julen och granen ut, liksom de kulörta ljusen på Landskronavägen 91 i Häljarp gör en paus för att åter lysa till nästa december.

Svanen med underredet från en konmtorsstol är ett arv från förra husägaren.

Svanen med underredet från en konmtorsstol är ett arv från förra husägaren. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 06 December 2019 08:30