En väska med sekretessbelagda handlingar stals ur en kommunbil den 27 november vid lunchtid.

En väska med sekretessbelagda handlingar stals ur en kommunbil den 27 november vid lunchtid. Foto: Landskrona stad/Arkiv

Papper med personuppgifter stals ur kommunbil

Biståndshandläggarna var på lunch

LANDSKRONA. De tre biståndshandläggarna tog lunch och lämnade en väska med sekretessbelagda handlingar om ett par hundra brukare i bilen. Det skulle de inte ha gjort. Någon eller några passade på att göra inbrott i bilen och stjäla väskan. Det framgår av en lex Sarah-anmälan.

Av
Jonas Lundin

– Det är djupt beklagligt och vi ser allvarligt på detta, säger Senija Fehratovic, enhetschef för anhörigcentrum i Landskrona, till HD/Landskronaposten, som först rapporterade om det.

Händelsen inträffade den 27 november. Av en så kallad lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg framgår det att tre biståndshandläggare från Omsorgsförvaltningen var på ett boende för att följa upp ett beslut om särskilt boende.

Men så blev det lunchdags. ”I samband med att handläggarna tar lunch lämnas sekretessbelagda handlingar i kommunens tjänstebil i en väska. Under lunchen sker ett inbrott i bilen och väska med sekretesshandlingar blir stulen. Uppskattningsvis berör det 200 brukare inom Omsorgsförvaltningen”, står det i lex Sarah-anmälan.

På listorna fanns namn, adresser och personnummer till brukare på fem av Landskronas äldreboenden, enligt HD/Landskronaposten. Det fanns också ett dokument, ”Bedöma behov/Pröva insatser” som berörde beslut om särskilt boende för tre brukare och dokument kopplade till uppföljning av de tre brukarna, enligt lex Sarah-anmälan.

Omsorgsförvaltningen har nu bland annat gjort en polisanmälan och pratat med alla brukare. När det gäller de brukare som de inte kunnat kommunicera med personligen, så har förvaltningen även kommunicerat med närmsta anhörig/förvaltare eller god man. Förvaltningen har också bland annat skrivit en så kallad avvikelse på samtliga brukare utifrån incidenten.

Publicerad 06 December 2019 16:00