Höjdhoppstalangen Elin Lundberg på en av IF Kronans träningar i Landskrona förra året.

Höjdhoppstalangen Elin Lundberg på en av IF Kronans träningar i Landskrona förra året. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

IF Kronan får pengar för Svalövssatsning

En av fem föreningar som får dela på 174 000

LANDSKRONA. Sparbanksstiftelsen har delat ut pengar till olika föreningsprojekt i Landskrona. Fem föreningar får dela på 174 000 kronor.

Av
Jonas Lundin

Projekten som fick den här gången som Sparbanksstiftelsen Skåne delade ut pengar, riktar sig framför allt till barn och unga.

En av de lyckosamma föreningarna är Antidiskrimineringsbyrån norra Skåne, som tidigare arrangerat antirasistiska filmdagar för gymnasieelever i Helsingborg.

– Nu exporterar vi konceptet till Landskrona, säger föreningens Pomme J-Corvelle till Landskronaposten/HD.

Filmvisningarna om jämställdhet och diskriminering, som avslutas med diskussioner, brukar locka många ungdomar, berättar hon för tidningen.

Även Folkuniversitetet får pengar. De driver projektet Smart, med bland annat en second hand-butik på Norra kyrkogränden. Butiken öppnade förra året och projektet har tidigare fått bidrag från stiftelsen. Genom den får personer som står en bit ifrån arbetsmarknaden arbetsträning samtidigt som det är klimatsmart att återvinna kläder.

– Man kan komma och skänka kläder till oss. Vi tar hand om dem, syr, lappar och lagar och så säljer vi kläderna i butiken, säger Lena Bjering som är engagerad i projektet, till Landskronaposten/HD.

Friidrottsklubben IF Kronan får 31 000 kronor. Det är för satsningen att få barn och unga i Svalöv att träna med klubben, vilket Lokaltidningen tidigare skrivit om.

Även Landskrona motorklubb satsar på att bredda barnverksamheten.

– Vi breddar just nu vår ungdomsverksamhet. Det handlar om att få barn till vår sport. Därför har vi utvecklat något som heter hyrcross. Vårt anslag på 25 000 kronor kommer att gå till skyddskläder till ungdomarna när de ska prova på motocross, säger klubbens Jonas Jersler till nyhetssiten Landskrona Direkt.

Teater Punch satsar också på barn och ämnar nu med pengarna göra en skolturné med ”Den hoppande musen”.

– Skolorna har ju inte så mycket pengar men det här kan nu bli gratis för dem, säger Aslög Hildebrand, regissör och konstnärlig ledare, till Landskronaposten/HD.

Så mycket får föreningarna:

IF Kronan, 31 000 kronor.

Landskrona motorklubb, 25 000 kronor.

Folkuniversitet, 30 000 kronor.

Teater Punch, 50 000 kronor.

Antidiskrimineringsbyrån, 38 000 kronor.

Publicerad 09 December 2019 16:00