De två återstående workshoparna i projektet ”Unga hjälper unga” hålls den 18 januari och den 25 januari.

De två återstående workshoparna i projektet ”Unga hjälper unga” hålls den 18 januari och den 25 januari. Foto: Erika Adolfsson

Unga gör projekt för att hjälpa svårt sjuka barn

Tolv ungdomar deltar i ”Unga hjälper unga”

SVALÖV. UngKraft är ett arbetsmarknadsprojekt inom Svalövs kommun. Ung Arena är en ideell förening för unga kreatörer av olika slag. Nu har de projektet ”Unga hjälper unga” ihop. Där får ungdomar hitta på olika projekt till gagn för insamlingsstiftelsen Ellas hjältar från Helsingborg, som hjälper svårt sjuka barn.

Av
Jonas Lundin

Just nu är det tolv ungdomar från olika delar från Skåne, men även en ungdom från Linköping, som kommer på aktiviteterna i projektet ”Unga hjälper unga”. Det blir fyra workshops, där deltagarna bland annat får lära sig hur man driver ett projekt. Sedan ska ungdomarna hitta på egna projekt, med målet att samla in pengar till Ellas hjältar. Någon ska göra Ellas hjältar-bakelser och sälja, någon kommer uppträda och ha konserter med inträde, berättar projektledare Erika Adolfsson. Bara fantasin sätter gränser.

– Vi vill väcka deras kreativa sida och stötta dem under vägen, säger Erika Adolfsson som driver det hela tillsammans med Malin Strand.

Om ett år kommer de ha en stor gala till förmån för Ellas Hjältar.

– På galan ska ungdomarna få vara delaktiga i allra högsta grad. Det är tack vare dem som Ellas hjältar får in pengar, så att de ska höjas till skyarna den kvällen. Vi ska bjuda in artister, influencers, Youtubers, Ellas hjältars sponsorer. Alla kommer vara välkomna, men vi vill göra det stort, säger Erika Adolfsson.

En av de ungdomar som är med i ”Unga hjälper unga” är 15-årige Jakob Ahlesten från Svalöv.

– Jag tänker ta kontakt med några företag, höras överallt, prata med allt och alla, kanske söka lite stiftelsepengar och ha egna evenemang och liknande saker, säger han och fortsätter:

– Man kan ha sportevenemang, sportaktiviteter. Man hade kunnat ha sångtävlingar. Det är ju lite det Unga Arena som också är med i projektet håller på med.

Varför ville du vara med i projektet ”Unga hjälper unga”?

– Jag jobbar med barn och aktiviteter för dem regelbundet. Jag jobbar både inom Kågeröds Bordtennisklubb som tränare, och inom Cityidrott som ungdomsledare. Det har väckt ett intresse. Om man får möjlighet att göra något sådant här, som jag tycker är viktigt, så tar jag den chansen, för det behövs. Det hjälper inte bara andra, utan det utvecklar mig som person också.

Det företag som vill hjälpa till, kan kontakta Jakob på jakob.ahlesten@gmail.com.

Publicerad 10 December 2019 08:45