Bildtext: Ödehuset utanför Landskrona har nu varit föremål för två uppmärksammade knarkhärvor, 2015 och 2019. Senast i somras dömdes två Landskronabor för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem inställde sig inte inom föreskriven tid till Fosie-anstalten och efterlyses nu av Kriminalvården.

Bildtext: Ödehuset utanför Landskrona har nu varit föremål för två uppmärksammade knarkhärvor, 2015 och 2019. Senast i somras dömdes två Landskronabor för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem inställde sig inte inom föreskriven tid till Fosie-anstalten och efterlyses nu av Kriminalvården. Foto: Per Eeg-Olofsson

Knarkdömd Landskronabo dök inte upp till fängelsestraff

Nu efterlyser Kriminalvården honom

LANDSKRONA. Tingsrätten försatte Landskronabon, dömd för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, på fri fot i väntan på att domen på fyra års fängelse skulle vinna laga kraft. Men han dök inte upp för att avtjäna straffet. Nu har Kriminalvården efterlyst honom.

Av
Jonas Lundin

Det var i somras som Lunds tingsrätt dömde Landskronabon till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Det handlar om ett uppmärksammat fall, då jägare en dag i september 2018 upptäckte narkotikatillverkning på en ödegård utanför Landskrona.

När polisen slog till hittade de nästan 200 kilo amfetamin. Delar av pulvret som en av jägarna såg och fotograferade verkade då ha försvunnit från huset. Två män dömdes den 19 juli för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. De två männen, båda boende i Landskrona, ska enligt domen ha försett ödegården med utrustning, till exempel ett elverk, för narkotikatillverkningen. De åtalades även för att ha varit med och fört bort 100 kilo av det amfetamin som framställts, men det dömdes de inte för.

Tingsrätten ansåg i sin dom från den 19 juli, att det inte fanns någon större flyktfara, utan försatte båda på fri fot. Men nu har en av männen inte inställt sig för att avtjäna sitt straff på Fosie-anstalten. Kriminalvården efterlyser honom och vill att han ska föras till ”närmaste slutna anstalt eller häkte”, enligt efterlysningen från den 5 december.

Det är för övrigt andra gången på senare år som samma ödehus är aktuell i en knarkhärva. För fyra år sedan hittades stora mängder narkotika i byggnaden. Tre män åtalades då för att ha hanterat narkotikan och bearbetat den. De dömdes för grovt narkotikabrott till sex års fängelse samt utvisning ur landet i 15 år. Fastighetsägaren hade ingen koppling till de dömda männen.

Publicerad 11 December 2019 12:10