Carina Leffler blir ny vice stadsdirektör. Hon är kommunens utbildningschef sedan november 2018, och har bland annat varit regionchef inom friskoleföretaget Vittra och barn- och ungdomschef i Bjuvs kommun.

Carina Leffler blir ny vice stadsdirektör. Hon är kommunens utbildningschef sedan november 2018, och har bland annat varit regionchef inom friskoleföretaget Vittra och barn- och ungdomschef i Bjuvs kommun. Foto: Jonas Bilberg/Landskrona stad

Utbildningschef tar heta stolen som biträdande stadsdirektör

Är även utbildningschef tills en ny är rekryterad

LANDSKRONA.

Nyligen blev det klart att Ola Nyberg slutat som kommunens näst högsta tjänsteman, efter knappt fyra månader. Orsaken uppges vara ”bristande personkemi”. Under torsdagen blev det klart att efterträdaren hämtas inom de egna leden: det blir nuvarande utbildningschefen Carina Leffler.

Av
Per Eeg-Olofsson

Uttrycket ”det blåser på toppen” har visat sig sant för flera av Landskronas kommunala toppchefstjänster på senare år. I april 2015 blev det klart att Susanne Öström lämnade som stadsdirektör, efter en konflikt kring den omorganisationen som gjorde Christian Alexandersson till utvecklingschef, direkt underställd kommunledningen och inte stadsdirektören, alltså Susanne Öström. Hon blev då den fjärde stadsdirektören att sluta under en åttaårsperiod.

I november 2016 blev det klart att Christian Alexandersson tog över som stadsdirektör, med trotjänaren Stefan Johansson som biträdande stadsdirektör och ekonomichef. Efter att Stefan Johansson gått i pension tog Ola Nyberg det jobbet, som han alltså bara hade i bara fyra månader innan han nyligen sades upp med full lön, 95 000 kronor i månaden, under sex månader. I början av månaden blev det också klart att en annan hög chef i kommunen, HR-chefen Karolina Håkansson, slutar med sju månaders arbetsbefriad uppsägningstid. Hon började som HR-chef under juni 2016.

Det verkar därför som att det är en tämligen het stol som Carina Leffler, kommunens utbildningschef sedan november2018, sätter sig på med start den 1 januari nästa år.

– Jag kan inte yttra mig om det som varit. Under det här året som jag har jobbat i Landskrona så känns det som jag blivit en del av den här organisationen, säger hon och tillägger:

– Jag tror att jag och Christian (Alexandersson, red.anm) kommer komplettera varandra mycket bra.

Carina Leffler har nämligen inte enbart arbetat med utbildningsfrågor under sin tid i Landskrona, berättar hon. Och det tror hon själv är bakgrunden till att hon nu blivit rekryterad som biträdande stadsdirektör.

– Det är en naturlig fortsättning på ett arbete som jag varit med och drivit. Det handlar om att genomlysa hela kommunen, alla strukturer och processer. Alla kommuner står inför en utmaning när de yngre och de äldre blir fler, och där måste vi hitta framtidens välfärd.

I klartext betyder det att skattepengarna ska räcka längre. Men det handlar inte om effektivisering i betydelsen nedskärningar, menar Carina Leffler.

– Att ta till osthyveln, men att fortsätta som vanligt fungerar inte, då blir det bara mindre välfärd. Vi måste göra det vi gör bättre, hitta nya vägar. Sverige har varit världsbäst på välfärd sedan efterkrigstiden, men vi kommer inte kunna ha välfärd i samma form i framtiden. Man kan snegla lite på Danmark som har samma demografiska utmaningar.

Sade du ja direkt när du blev tillfrågad?

– Det är klart att man alltid måste ha ett samtal om förutsättningar och förväntningar. Men jag älskar Landskrona, staden har gått rakt in i mitt hjärta. Här får jag både jobba med välfärdsfrågor och vara en entreprenör, och kombinera de två sidorna hos mig.

Den 1 januari tillträder Carina Leffler som biträdande stadsdirektör. Men hon fortsätter även som tillförordnad chef för utbildningsförvaltningen tills en ny är rekryterad. Hon har även en påbörjad doktorsavhandling inom organisation och ledarskap som just nu ligger på is.

Hur ska du hinna med allting?

– Jag kommer ta in externt ledarstöd vid behov. Och jag har en fantastisk ledningsgrupp inom utbildningsförvaltningen som kommer få ett ökat ansvar.

Publicerad 12 December 2019 14:09