På julafton rider Rita Eriksson och maken Stefan Jönsson runt i Saxtorpsskogen med frieserhästar och står för en annorlunda julklappsleverans.

På julafton rider Rita Eriksson och maken Stefan Jönsson runt i Saxtorpsskogen med frieserhästar och står för en annorlunda julklappsleverans. Foto: Privat

I Saxtorpsskogen kommer tomten till häst

Rita Eriksson vill sprida jul- och djurglädje med gammal, ståtlig hästras

LANDSKRONA.

I år kan föräldrar som bor i Saxtorpsskogen slippa att gå och ”köpa tidningen” när det är dags för julklappsutdelning. Rita Eriksson erbjuder en alldeles särskild tomteleverans av paketen: till häst.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Jag har inte barn själv och bryr mig egentligen inte så mycket om julen. Men jag vet hur barn älskar djur, och särskilt hästar.

Så förklarar Rita Eriksson att hon och maken Stefan Jönsson kommer vara kringridande tomtar i Saxtorpsskogen under julafton. Intresserade barnfamiljer kan höra av sig för att få en annorlunda julklappsleverans till dörren.

– Vi plockar upp paketen på avtalat ställe och lämnar dem så nära dörren vi kan komma med hästarna. Vi vill ju gärna att barnen ska få chans att klappa hästarna, säger Rita Eriksson.

Hästarna heter Gandalf och Gepke, och är av rasen Frieserhäst. En hästras som Rita Eriksson har ett särskilt starkt band till, bland annat är hon ordförande i föreningen Frieserhästar i Skåne.

– Det är en stor häst, som är stabil i sitt psyke och otroligt vacker, säger Rita Eriksson och berättar att rasen avlades fram på 1400-talet som en riddarhäst.

– Cirkushästar är oftast Frieserhästar, de är läraktiga och älskar att visa upp sig.

Hittills är det ett 15-tal familjer som anmält intresse för utdelningen, som kostar 300 kronor. Pengarna går till föreningen Frieserhästar i Skåne.

Hur gör man då om man bor i Saxtorpsskogen och vill ha påhälsning av den ridande tomten? Då kan man höra av sig till Rita Eriksson på telefon 070-3052287. Det går även bra att skriva ett meddelande i (den slutna) Facebook-gruppen ”Grannsamverkan i Saxtorpsskogen/Häljarp”.

Publicerad 16 December 2019 17:30