Den som vill se ett nytt konstverk i Virtual Reality kan bege sig till Tyghuset på torsdag.

Den som vill se ett nytt konstverk i Virtual Reality kan bege sig till Tyghuset på torsdag. Foto: Press

Se med shamanens ögon på Tyghuset

Residensfotograf bjuder in till Virtual Reality-upplevelse

LANDSKRONA.

Landskrona Foto, fotostadsprojektet som bland annat ordnar den nu bienala fotofestivalen, har en så kallad residensfotograf. Nu bjuder hon in allmänheten till en Virtual Reality-upplevelse där det går att se världen genom shamanens ögon.

Av
Per Eeg-Olofsson

Mária Júdová heter den Prag-baserade bildkonstnär som just nu är residensfotograf för Landskrona Foto. På senare år har hon särskilt intresserat sig för bilder som helt eller delvis skapas med digital teknik, sådant som interaktiva installationer, Virtual Reality och Augmented Reality, som blandar optiska och helt digitala bildelement.

Hon är även intresserad av forntida kultur, ritualer, folklore och civilisation. I ett nytt Virtual Reality-verk använder hon shamanism som ett sätt att betrakta det moderna samhället. Med VR-glasögon får besökaren se världen genom en shamans ögon och interagera med bortglömda krafter, enligt programbeskrivningen.

Den som själv vill göra sig en uppfattning om vad det handlar om kan bege sig till Tyghuset på Kasernplan, mellan klockan 12 och 17, nu på torsdag den 19 december. Då finns VR-glasögon redo för besökare.

Publicerad 17 December 2019 10:24