Kulturchef Elisabet Viktorsson i en soffa, särskilt uttänkt för ungdomshäng, och som dämpar ljudet utåt.

Kulturchef Elisabet Viktorsson i en soffa, särskilt uttänkt för ungdomshäng, och som dämpar ljudet utåt. Foto: Per Eeg-Olofsson

Barnen får mer utrymme på Svalövs bibliotek

Den 3 januari öppnar det igen efter omgörningen

SVALÖV. Svalövs bibliotek genomgår den största omdaningen på decennier. Den 3 januari är det nyinvigning med stor pompa och ståt. Vi tittade in för att se hur det går.

Av
Jonas Lundin

– Vi är Svalövs vardagsrum. Vi har verkligen månat om att ha kvar den här känslan av man kommer in någonstans där man ska trivas, det ska vara mysigt och inte kalt och sterilt, säger Lin Hyttfors, barnbibliotekarie och projektledare, när hon visar runt och berättar om omdaningen av Svalövs bibliotek.

Barn- och ungdomsavdelningen får större plats genom att byta plats med det som har varit vuxenavdelningen. De olika åldersgrupperna får bättre utrymmen, är tanken.

I delen för de minsta barnen finns en gradäng att sitta på vid till exempel sagostund, på väggen bakom finns en printad målning av Kågerödskonstnären Henriette Udsen. På den en mängd fantasifulla ting, bland annat en regnbåge, ett önskemål från barnen som varit med och bidragit med önskemål om hur biblioteket ska gestalta sig.

En del av en väggmålning signerad Kågerödskonstnären Henriette Udsen.

En del av en väggmålning signerad Kågerödskonstnären Henriette Udsen.

– Vi har jobbat med fokusgrupper. Tio barn totalt, i åldern 7-12 år, som träffats vid fyra olika tillfällen. Genom ”playshops” har de fått leka fram hur de vill ha sitt bibliotek. De har kommit med väldigt mycket värdefull input, säger Lin Hyttfors och fortsätter:

– Även årskurs sex på Heleneborgskolan har jobbat med sitt drömbibliotek och sedan varit här och redovisat det för oss. Hela klassen jobbade med det, säger Lin Hyttfors

”Här kommer Berlin till Svalöv”, säger Lin Hyttfors om de två svarta affischpelarna vid ingången, när hon och Elisabet Viktorsson visar runt i det ”nya” biblioteket.

”Här kommer Berlin till Svalöv”, säger Lin Hyttfors om de två svarta affischpelarna vid ingången, när hon och Elisabet Viktorsson visar runt i det ”nya” biblioteket. Foto: Per Eeg-Olofsson

Nästa del, som ligger i mellandelen av rummet, riktar sig till just barn i mellanåldern. Här kommer finnas ett spelbord, med till exempel schack och backgammon, och ett pysselbord.

– Vi har också satt upp mörkläggningsgardiner i samtliga fönster, säger Lin Hyttfors.

Alla bokhyllor i barnavdelningen är på hjul, vilket också underlättar vid olika arrangemang.

I delen som riktar sig mer till äldre barn, eller ungdomar, står en soffa, särskilt uttänkt för ungdomshäng, som dämpar ljudet utåt.

En annan sak är ljuset, som tidigare var mer gult. Nu är det skönt vitt.

– Det är så bra allmänbelysning att man egentligen inte behöver några läslampor, dessutom är den dimbar vilket är jättebra när vi har program, säger Elisabet Viktorsson, kulturchef.

Anslagstavlorna vid ingången är borta. Istället är det två svarta affischpelare som är det första som möter besökaren. Receptionen har flyttats tillbaka och blivit mindre. I och med omgörningen så kommer det också upp en biblioteksautomat där besökarna själva får låna och lämna böcker.

– Vi är ett av de sista huvudbiblioteken som kört helt manuell utlåning, säger Elisabet Viktorsson.

Tre läsfåtöljer, varav två helt nya blir det i vuxenavdelningen. Bekväm läsposition, konstaterar reporter Jonas Lundin.

Tre läsfåtöljer, varav två helt nya blir det i vuxenavdelningen. Bekväm läsposition, konstaterar reporter Jonas Lundin. Foto: Per Eeg-Olofsson

Bibliotekarierna kommer att hjälpa den besökare som så önskar, och visa hur apparaten funkar. Automatiseringen innebär också att personalen får mer tid till annat.

– Det är bra för ergonomin. Vi kan också göra lite mer kvalitetsgrejer för våra låntagare som till exempel att följa med till hyllan och ge boktips utan stressen att springa till receptionen och låna ut, säger Elisabet Viktorsson.

En av tankarna med omgörningen av biblioteket är att sänka trösklarna för medborgarna att besöka biblioteket.

– Jag tror man måste känna att det här är en plats för mig. Det är inte alla som gör det. Men när vi öppnar så hoppas vi att fler ska göra det, säger Elisabet Viktorsson, kulturchef.

Alla bokhyllor i barnavdelningen har hjul, vilket underlättar vid olika arrangemang.

Alla bokhyllor i barnavdelningen har hjul, vilket underlättar vid olika arrangemang. Foto: Per Eeg-Olofsson

Invigningsfest på Svalövs bibliotek

När: 3 januari klockan 13-17, med bland annat show med trollkarlen och entertainern Tobias Chilli, känd från Talang, och ansiktsmålning, ballongfigurer och popcorn.

Var: Svalövs bibliotek

Pengarna till omgörningen kommer främst från regeringens satsning ”Stärkta bibliotek”. Svalövs kommun fick hösten 2018 beviljat en halv miljon kronor, för projektet Unga Svalöv, som ska lyfta fram barn och unga i biblioteksrummet. Svalövs kommun har också fått ytterligare 600 000 kronor för ett annat projekt som heter Inkludera mera, som riktar in sig på ungas, nyanländas och funktionsvarierades deltagande i samhället och i biblioteksverksamheten, och på bibliotekens bredd och användarbas.

Publicerad 19 December 2019 09:30