Även utanför garaget har några tomtar fått en plats.

Även utanför garaget har några tomtar fått en plats. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hundratalet tomtar sprider julstämning hos Hedins

SVALÖV. Kan man fira jul utan tomtar? Inte jag, säger Svalövsbon Christer Hedin som har ett hundratal tomtar av olika storlekar hemma.

Av
Jonas Lundin

Det började för mer än 20 år sedan, då Gun Hedin skulle hitta en födelsedagspresent till maken Christer som fyller år den 3 december. Det blev en älgtomte som nu står i köket.

– Jag visste inte vad jag gav mig in på då. Sedan blev han intresserad av tomtar, säger Gun Hedin och skrattar.

Ola-Sten heter den största tomten - en gammal skyltdocka. Namnet kommer delvis från en välkänd Svalövsprofil: idrottsläraren Ola Fransson.

Ola-Sten heter den största tomten - en gammal skyltdocka. Namnet kommer delvis från en välkänd Svalövsprofil: idrottsläraren Ola Fransson. Foto: Per Eeg-Olofsson

Samlingen har växt med åren, med bidrag från Gun, men på senare år mer från barn och barnbarn. Nu står där ett hundratal tomtar i det Hedinska hemmet på Västergatan i Svalöv.

Tomtarna blev ett enkelt sätt att få mycket julstämning för makarna som drev bageriet i Billeberga fram till 2010. Ett bageri som Christers föräldrar startade redan 1946.

– Det var trevligt att komma hem till på kvällarna när man jobbat många timmar i bageriet, säger Christer Hedin.

Den saxofonspelande älgen var första tomten i samlingen.

Den saxofonspelande älgen var första tomten i samlingen. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Hela december hade vi fullt att göra på bageriet, så vi hann inte sätta upp julpynt hemma under den månaden, fyller Gun i.

Samlingens största tomte får nog sägas vara Ola-Sten, som från början var en skyltdocka. Varje jul sitter han i en fåtölj invid julgranen i vardagsrummet. Namnet Ola är efter en av deras bekanta, Ola Fransson, mångårig idrottslärare på Linåkerskolan, som agerade tomte flera år under barnens uppväxt.

Christer Hedin leder vägen ner till gillestugan. Det är här som julklappsutdelningen sker på julafton. En mjuk värme möter oss från en sprakande kamin. En tomte klättrar upp och ner för ett snöre strax intill. På ett bord står de flesta tomtarna. En av dem spelar ”Jingle Bells” på en synt som skiftar färg.

– Han slutar inte, så man får stänga av den efter hand, säger Christer Hedin.

En av tomtarna spelar maracas till José Felicianos dunderhit

En av tomtarna spelar maracas till José Felicianos dunderhit "Feliz Navidad". Foto: Per Eeg-Olofsson

En annan tomte kör ett flygplan, på vars propeller det snurrar en röd text: ”Happy holidays”.

– Den hade vi i bageriet, säger Christer Hedin och pekar på en stor tomte invid bordet.

Det är barnbarnen som hjälper till att plocka fram alla tomtarna. Tomtesamlingen tycks som ett litet paradis för de yngre, det kliar i fingrarna även på en vuxen att gå och sätta på någon av tomtarna och se vad den hittar på.

En av de större tomtarna i samlingen. Denna stod i många år i bageriet i Billeberga som Hedins drev.

En av de större tomtarna i samlingen. Denna stod i många år i bageriet i Billeberga som Hedins drev. Foto: Per Eeg-Olofsson

Vilken av alla dessa är då favoriten?

– Egentligen är det nog älgen däruppe, som var den första. Men här är det nog den spanska, säger Christer Hedin.

Han sätter igång en medelstor tomte som börjar skaka de gula maracas han håller i, till tonerna av José Felicianos gamla julhit ”Feliz Navidad”. En annan tomte kör en version av Ricky Martins ”Livin’ la vida loca”.

Christer och Gun Hedin började med jultomtarna som ett enkelt sätt att skapa julstämning, när det var fullt upp på bageriet i Billeberga.

Christer och Gun Hedin började med jultomtarna som ett enkelt sätt att skapa julstämning, när det var fullt upp på bageriet i Billeberga. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 19 December 2019 08:30