Lotta Ahlberg tackar kunderna för de år som gått. Emma Karlsson hälsar de nya välkomna. Båda lär fortsätta vara en vanlig syn i köket på Backagrillen.

Lotta Ahlberg tackar kunderna för de år som gått. Emma Karlsson hälsar de nya välkomna. Båda lär fortsätta vara en vanlig syn i köket på Backagrillen. Foto: Jonas Lundin

Emma tar över gatuköket efter faster

Backagrillen byter ägare

TÅGARP. Den som kör igenom Tågarp kan inte missa Backagrillen vid byns södra infart. Vid årsskiftet byter den ägare. ”Det ska bli jätteroligt”, säger blivande chefen Emma Karlsson som går i sin faster Lotta Ahlbergs fotspår.

Av
Jonas Lundin

Först var det meningen att Lotta Ahlberg skulle sälja Backagrillen, som hon drivit i 21 år. Men sedan visade det sig att hennes brorsdotter, Emma Karlsson, ville driva gatuköket vidare. Hon tycker att det ska bli kul.

– Jag har länge velat starta eget. Det är en stor chans man får, säger Emma Karlsson.

21-åriga Emma Karlsson har jobbat på gatuköket från och till under fem, sex år. Men efter årsskiftet så är det alltså hon som är chef. Ombytta roller med andra ord.

– Jag tror nog vi kan komplettera varandra rätt så bra och stötta så gott man kan. Det är inte helt lätt att som 21-åring ta över bara, säger Lotta Ahlberg, som kommer att jobba kvar på 75 procent, med ansvar för dagens rätt som de serverar på vardagarna.

– Det är mycket nytt runtomkring som man måste lära sig, säger Emma Karlsson och tänker på till exempel olika tillstånd och beställningar av varor.

En anledning till att Lotta Ahlberg lämnar över, är för att trappa ned lite.

– Vi har jobbat rätt så mycket. Jag har haft god hjälp av min man också, som har ett annat jobb. Han har stöttat och hjälpt till i många år. Nu känner vi för att varva ned lite, säger Lotta Ahlberg,

Vad har då varit roligast genom åren?

– Bra kundkontakt. Det som varit roligt är att alla kommit tillbaka. Trogna kunder, säger Lotta Ahlberg.

– Vi har många lantbrukare som är stammiskunder här. Och lastbilschaufförer. Sedan är det mycket genomfartstrafik.

Hamburgare är populärt, berättar de.

– En vanlig korv och mos finns ju inte att få på så många ställen. Det är också uppskattat. När de kommer hit så är de lite nostalgiska och tycker att här är det enda stället man kan få en riktig korv med mos, säger Lotta Ahlberg.

Nu återstår frågan om Emma kommer att driva Backagrillen lika länge som Lotta.

– Jag kanske till och med har det längre, säger Emma Karlsson och skrattar.

Publicerad 20 December 2019 09:00