Kimning innebär att man får en kyrkklocka att ljuda genom att slå på den med en käpp eller liknande. På nyårsafton sker det i Härslövs kyrka.

Kimning innebär att man får en kyrkklocka att ljuda genom att slå på den med en käpp eller liknande. På nyårsafton sker det i Härslövs kyrka. Foto: Adobe Stock

Nyår i Landskrona: fyrverkeri, kimning och wienermusik

Så kan du fira in det nya året

LANDSKRONA. Julen har passerat - men det är inte många dagar kvar till nästa högttid, nyårsafton. Lokaltidningen ger tips om olika sätt att fira in det nya året.

Av
Per Eeg-Olofsson

Kommunalt fyrverkeri vid Citadellet

Roligt och festligt eller att bokstavligt bränna upp pengar? Åsikterna om fyrverkerier går isär, men de flesta skulle ändå skriva under på att det är förknippat med viss risk att hantera explosiva varor, även om man är aldrig så försiktig. Den som helt vill eliminera risken, men ändå njuta av ett färgsprakande fyrverkeri under nyårsnatten, kan se till att befinna sig någorlunda nära Citadellet cirka tio minuter efter tolvslaget. Då skjuter nämligen kommunen upp stadens gemensamma, större fyrverkeri därifrån.

När? Onsdag 1 januari, klockan 00.10 (cirka).

Var? Citadellområdet.

Även i år skjuter kommunen upp ett större gemensamt fyrverkeri från Citadellområdet.

Även i år skjuter kommunen upp ett större gemensamt fyrverkeri från Citadellområdet. Foto: Press

Traditionell kimning i Härslövs kyrka

Vet du vad kimning är? Idag är traditionen nästan bortglömd, men i de delar av Sverige som varit danska landskap, och på Gotland, var det vanligt att det gjordes vid bröllop och vissa helgdagar. Kimning innebär att man ringer i en kyrkklocka, men inte som vanligt när den gungar och kläppen slår i klockan. Istället handlar det om att slå på utsidan av klockan med till exempel en käpp eller en klubba. Det ger en annan klang än när man ringer i klockan. Och det är vad som händer på nyårsafton i Härslövs kyrka. Den frivilliga brandkåren hjälper till när klockan ska ljuda vid 14-tiden, efteråt bjuds det på fika.

När? Tisdag 31 december, klockan 14-15.30.

Var? Härslövs kyrka

Förra året firade violinisten Torsten Östergren 35 år som ledare för wienerensemblen. När den i år återvänder till Landskrona har en med sig solisterna Annika Fransson och Henrik Lagercrantz.

Förra året firade violinisten Torsten Östergren 35 år som ledare för wienerensemblen. När den i år återvänder till Landskrona har en med sig solisterna Annika Fransson och Henrik Lagercrantz. Foto: Press

Wienerensemble tar med sig operasolister till Landskrona

Förra året firade wienerensemblen 35 år under violinisten Torsten Östergrens ledning. Traditionen trogen blir det även i år en kortare turné i Nordvästskåne, och Landskrona teater är ett av stoppen. Med sig har ensemblen två solister: Annika Fransson, sopran och Henrik Lagercrantz, tenor. Konserten är cirka två timmar inklusive paus. Biljetter kostar 360 kronor och kan köpas på tickster.com.

När? Tisdag 31 december, klockan 15 till 17. Insläpp från klockan 14.

Var? Landskrona teater.

Publicerad 26 December 2019 08:00