Kändisar med dolda löner

I media diskuteras ofta olika chefers löner och förmåner inom politik och näringsliv. Jag tycker att detta är rätt men ytterligare information och debatt skulle ju inte skada i vårt så kallade öppna samhälle. Ett exempel kan vara att politiker av rang, t.ex. kommunalråd och riksdagsledamöter tydligen inte är omskolningsbara, eftersom de efter 8 års "tjänst" pensioneras. Detta kan eventuellt förklara strider på kniven när det gäller att komma på valbar plats på valsedeln.

En grupp, som av någon anledning tycks vara helt förskonad (medvetet?) från granskning är välavlönade fotbolls- och ishockeyspelare. HIF och Rögle är mer eller mindre subventionerade av kommunernas skattebetalare via direkta bidrag, förmånliga lån, borgensåtaganden etc. Att hävda att kommunen får gratisreklam är nonsens. Det kommer knappast flera turister, bortsett från några s.k. huliganer, därför att det spelas fotboll och ishockey. Företag har helt andra bevekelsegrunder för etablering än sport. Nämn i annat fall något företag som har lockats av sådant skäl.

Trots orimliga bonusavtal i en del storföretag, så leder många högre företagschefer jumboligan jämfört med kommunernas "kelgrisar", som dessutom inte bidrager till samhällets produktion. Nyligen fick en ishockeyspelare dagsböter på mera än 22000 kronor på grund av 0,22 promille vid ratten. En sådan dagsbot svarar inte mot någon bottenlön. När får vi alltså se lagens lönelistor och inte enbart listerna över kommunernas anställda?

Bertil Andersson
Ängelholm

Publicerad 01 April 2009 03:00