I våras släpptes tomter bland annat i Borstahusen och i kvarteret Tomaten. Totalt finns cirka 12 lediga, men i stadens tomtkö står 550 personer.

I våras släpptes tomter bland annat i Borstahusen och i kvarteret Tomaten. Totalt finns cirka 12 lediga, men i stadens tomtkö står 550 personer. Foto: Perry Nordeng/Landskrona stad.

Ett tiotal tomter lediga i Landskrona – men 550 personer står i kö

LANDSKRONA.

550 personer står i kö till stadens tomter där bara 11 av dem är lediga. Mark- och exploateringschefen menar att trycket är stort, något hon bland annat anser speglar den allmänna bostadsmarknaden och Landskronas attraktiva läge.

I augusti i fjol släpptes två områden med tomter; kvarteret Tomaten och Strandbyn i Borstahusen. I kvarteret Tomaten med totalt 13 tomter är i skrivande stund två av dem lediga och i Strandbyn där från början 16 villatomter fanns står ett tiotal tomter fortfarande till förfogande.

Villatomterna i Kvarteret Tomaten är mellan 700 och 1 000 kvadratmeter stora och prislappen ligger på mellan 850 000 till 1 000 000 kronor. Radhustomterna i Sandbyn är omkring 200 kvadratmeter stora där man får betala 1 500 000 kronor för den billigaste och 2 500 000 kronor för den dyraste.

Att trycket är så pass stort nu speglar egentligen den allmänna bostadsmarknaden

Men för den som är spekulant kan det bli svårt. För närvarande står 550 personer i tomtkö till stadens omkring 12 lediga tomter, fördelade på de två områdena.

Hur kan staden möta det tomtbehov som finns?

– Från stadens sida jobbar vi generellt för att ta fram möjligheter för bostäder, oavsett om det är nya tomter eller olika boendeformer, för att öka inflyttningen till Landskrona. Att trycket är så pass stort nu speglar egentligen den allmänna bostadsmarknaden samt Landskronas attraktiva läge, säger Marie-Louise Svensson, mark- och exploateringschef i staden.

Till sommaren väntar man kunna släppa ett tjugotal tomter till i Landskrona.

– Det blir norr om Kung Hans Väg med samma typ av tomter som i kvarteret Tomaten. Infrastruktur ska byggas där under våren och förhoppningen är att vi ska kunna släppa tomterna efter sommaren, säger Marie-Louise Svensson.

Eftersom det endast finns två områden i Landskrona med lediga tomter just nu är det svårt att säga vilket område som är mest populärt, enligt Marie-Louise Svensson. Men överlag har man sett att många intresserar sig för Borstahusen.

– Det är ett fantastiskt läge med närhet till både staden och havet, med natursköna områden. Det är nog en orsak till att många söker tomter där, säger hon.

Publicerad 12 January 2018 10:53