Karl-Erik Kruse (S) lämnar sina uppdrag i Svalöv.

Karl-Erik Kruse (S) lämnar sina uppdrag i Svalöv. Arkvibild: Mikael Öhrn

Fullmäktigeordförande lämnar uppdrag

Turbulent tid i kommunen

SVALÖV. Ordföranden i Svalöv kommunfullmäktige, Karl-Erik Kruse (S) lämnar sitt uppdrag. Kruse har använt kommunens bilar felaktigt och dessutom sökt milersättning för resorna.

Av
Hannes Tobiasson

Under torsdagen meddelade Socialdemokraterna i Svalöv att partiets Karl-Erik Kruse lämnar sina uppdrag i kommunen, bland annat det som ordförande i kommunfullmäktige. Han kommer dock sitta kvar som ledamot i församlingen.

Bakgrunden är att det tidigare kommunalrådet har använt kommunens bilar i strid mot reglerna och dessutom fått ut felaktiga ersättningar för resor.

Efter ett möte med Socialdemokraterna i Svalöv meddelade partiet på torsdagen att Kruse lämnar flera uppdrag i kommunen. Enligt ett uttalande från partiet den 11 januari erkänner Kruse handlingarna och att han ska betala tillbaka varenda krona.

– Han är så medveten själv att det var klantigt, säger Anders Svärd (S), ordförande i Svalövs arbetarekommun, om partiets möte under torsdagen om Kruses framtid.

Beslutet var oundvikligt, menar Anders Svärd och säger att Kruse har kvar sin plats som ledamot i fullmäktige, men han kommer inte närvara vid mötena i väntan på utredning. Först efter det blir det aktuellt att han ställer sin fullmäktigeplats till förfogande.

Den senaste månaden har varit turbulent i kommunen. Den biträdande socialchefen Paul Eklund lämnade sitt uppdrag i december sedan hans lönepåslag på 14 000 kronor i månaden kritiserats från flera håll. Karl-Erik Kruse beskyllde kommunchefen Stefan Larssons handlande kring lönelyftet.

Kruse ska ha frågat Stefan Larssons tidigare arbetsgivare, Tomelilla kommun, om varför Larsson avslutade sin anställning där. I ett mejl till andra partiföreträdare i Svalöv skrev Kruse ”i stora delar är det en mycket skrämmande bild som framträder” och att man ”omedelbart måste begränsa de skador som Stefan Larsson kan åsamka Svalövs kommun”, skrev Skånska dagbladet i december.

Händelsen gjorde att Kruse anmäldes som kränkande särbehandling, något som nu utreds.

Utredningen är ingen direkt orsak till att Kruse lämnar sina uppdrag, enligt Anders Svärd, men han tycker att stämningen i politiken i Svalöv har blivit skyttevärnslik efter den senaste månadens händelser.

– Jag konstaterar bara att debattklimatet i kommunen har blivit tokigt över vad som initialt handlade om en fråga om hur ersättningen för en tjänst blev väldigt mycket högre. Jag bekklagar att någon har upplevt sig kränkt. Men vi har hamnat mer i en diskussion som handlar mer om personen än om själva saken.

Han menar samtidigt att händelsen om Karl-Erik Kruses otillåtna användning av kommunens bilar och felaktiga ersättning har överskuggat frågan om lönepåslaget.

– Nu har man lyckats sätta strålkastarljuset på något annat och blivit av med den som blåste i visselpipan, säger Anders Svärd.

Publicerad 12 January 2018 11:45