Ebba Hyltmark, 16 bokdebuterar i vår. Men minst tre andra bokidéer har hon inom sig.

Ebba Hyltmark, 16 bokdebuterar i vår. Men minst tre andra bokidéer har hon inom sig. "Jag kommer alltid att skriva", säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl

"En del debuterar när de är 60 – jag är 16"

Ebba Hyltmark släpper sin första bok i vår

LANDSKRONA. "Jättestort, jättebissart och helt galet". Så beskriver Ebba Hyltmark känslan av att hon bokdebuterar i vår. – En del debuterar när de är 60, jag är 16, säger hon.

Vissa menar att man måste ha levt för att kunna skriva. Men det är en myt som Ebba Hyltmark från Landskrona gärna vill slå hål på.

– Jag har inte levt särskilt länge, men ändå skriver jag och släpper min debutroman i mars, säger hon.

Boken, med titeln Alla suger och det är ingens fel, har hon jobbat på sedan hon var 13 år. Med den har både hon och berättelsen vuxit.

– När förlaget antog boken gjorde jag en del korrigeringar i efterhand. Det blev en del ändringar i det jag skrev när jag var 13. Man har lite olika perspektiv när man är 13 och 16 år, säger Ebba Hyltmark.

Historian handlar om den ganska cyniska Li. Hon har få vänner men blir så småningom kompis med 68-årige Sigvard, något som bidrar till att Li blir mer öppen för andra människor.

Ebba Hyltmark tycker om karaktären Li, men menar att de egentligen är varandras motsatser.

– Jag har en liten kärna inom mig som är som henne. Hennes karaktär föddes när jag hade en dålig dag.

Boken är en ungdomsbok och för Ebba Hyltmark ser det som en fördel att berättelsen har en ung berättarröst. Li och hon är lika gamla.

– Jag kan ibland störa mig på när äldre skriver ungdomsböcker, för det blir inte alltid trovärdigt. Det är svårt att skriva om en värld som man inte är en del av, säger hon.

I mars släpps hennes bok på förlaget Brombergs och känslorna är fortfarande svallande över det faktumet.

Ebba Hyltmark började skriva på sin bok när hon var 13.

Ebba Hyltmark började skriva på sin bok när hon var 13. Foto: Ida Asplund Ådahl

– När jag fick mejlet om att de gärna ville ge ut min bok fick jag läsa om det fem gånger. Jag kunde inte tro det var sant. Det är en sjukt häftig känsla att jag får möjlighet att ge ut en bok.

Hon ser skrivandet som något hon alltid kommer att hålla på med. Även om det kanske blir en bisyssla till ett annat arbete. Idag går hon första året på Spyken i Lund, men hon släpper inte författandet för det – även om det kan vara svårt att hinna med både skola och bokskrivande.

– Att skriva är avkoppling för mig.

Publicerad 18 January 2018 07:49