Foto: Privat

Katter misstänks blivit förgiftade – "Rädd det ska hända igen"

ASMUNDTORP.

Ett flertal katter misstänks ha blivit förgiftade under ett halvårs tid. Nu vill Anneli Ekberg uppmana andra kattägare till uppmärksamhet.

Senast i förra veckan fick familjens 7 månader gamla katt Harry avlivas efter vad veterinärer konstaterade var en glykolförgiftning. Senast för ett halvår sedan förlorade Anneli Ekberg katten Gandalf som kom hem med samma symptom och fick köras till djursjukhuset. Förgiftning konstaterades aldrig, men efter en droppbehandling blev läget så kritiskt att Gandalf fick somna in.

Båda katterna hade varit ute på dagen och kom hem och vinglade. Gandalf hade kräkningar och båda var omtöcknade, förklarar Anneli Ekberg, boende i Munkbäcken.

– Vi har även grannar som ha drabbats. Vad jag känner till är det sex katter i området som har fått avlivas efter att ha kommit hem med dessa symptom. Man blir helt knäckt och ledsen över det som händer, säger hon.

Anneli Ekberg känner stor oro för de katter som hon har i dag. Under en period har hon försökt hålla dem inne, men numera har hon inget annat val än att släppa ut dem.

Man blir helt knäckt och ledsen över det som händer

– De är vana att gå ute och blir deprimerade av att hållas inne. Men jag är jätteorolig att det ska hända dem nått och kollar dem hela tiden så att de mår bra. Det blir en stress. Vår hund vågar jag inte ens släppa ut i trädgården ensam, vilket vi kunde göra förut.

Nu vill Anneli Ekberg uppmana andra katt- och djurägare till försiktighet. Bland annat har man även i byn delat ut information i brevlådorna om att misstänkt förgiftning har förekommit.

– Förhoppningsvis kan det också verka avskräckande om någon gör detta med flit, säger hon och fortsätter;

– Det här skapar sådan ilska och oro. Om det är någon som lägger ut glykol undrar jag hur man kan göra så mot djur. Jag känner stor rädsla för att det kan hända igen.

Det har gjorts en polisanmälan av senaste händelsen.

Publicerad 25 January 2018 06:57