Det är för dagen råkallt på Lill-Olas brygga när Birgitta Persson (M), Torbjörn Brorsson (M) och Tom Sörensson kallat till pressträff om ett nytt kallbadhus. Om allt flyter på kan det finnas en värmande bastu på plats någon gång under nästa år.

Det är för dagen råkallt på Lill-Olas brygga när Birgitta Persson (M), Torbjörn Brorsson (M) och Tom Sörensson kallat till pressträff om ett nytt kallbadhus. Om allt flyter på kan det finnas en värmande bastu på plats någon gång under nästa år. Foto: Per Eeg-Olofsson

Politiker överens: nytt kallbadhus hamnar på Lill-Olas

Dyrare förslag vid vattetornet föll bort

LANDSKRONA. Redan för ett halvår sedan kunde tidningen skriva om två nya förslag till placering av ett nytt kallbadhus i Landskrona. Alternativen var vid vattentornet vid halvmånen eller vid Lill-Olas brygga. Nu är politikerna överens: Lill-Olas brygga blir platsen för ett nytt kallbadhus som kan stå klart nästa höst.

Av
Per Eeg-Olofsson

Fritidsförvaltningens två förslag till var ett nytt kallbadhus kan ligga skrev tidningen om redan i början av november förra året. Då skulle förslagen skulle tas upp på fritidsnämndens möte den 24 oktober. Men tjänsteskrivelsen försvann hastigt och lustigt från dagordningen, innan mötet hölls. Det hela handlade om politisk oenighet.

- Det var politiken, jag säger inte mer än så. Men nu är det både behandlat och förankrat, säger fritidsnämndens ordförande Birgitta Persson (M) som kallat till presskonferens på bryggan tillsammans med kommunalrådet Torbjörn Brorsson (M) och Tom Sörensson på fritidsförvaltningen.

”Förankrat” i det här fallet betyder att fritidsnämndens arbetsutskott har enats kring Lill-Olas-alternativet, något som nämnden väntas besluta på mötet den 24 april. Någon gång under hösten nästa år hoppas de tre att ett nytt kallbadhus kan stå färdigt, efter att politikens kvarnar malt färdigt, länsstyrelsen har sagt sitt och bygglovet är på plats.

- Man får räkna med en åtta-nio månader i byggtid, säger verksamhetsutvecklare Tom Sörensson.

I det vinnande alternativet förlängs Lill-Olas brygga med cirka 70 meter snett ut från soldäcket, idag längst ut från bryggan. Om det blir snett söderöver eller norröver ska en djupmätning avgöra – målet är att få ett bra baddjup. Landskronabaserade arkitektbyrån Magasin A Arkitekter har skissat på ett badhus med runt 230 kvadratmeter yta, inklusive omklädningsrum, bastu, toaletter med mera. Något kafé eller restaurang finns dock inte med i förslaget.

- Nej, men det kommer att gå att öppna upp mellan herr- och damsidan så man får en större yta för arrangemang, där man kan ha catering, säger Tom Sörensson.

Mellan 12 och 13 miljoner kronor beräknas bygget av det nya kallbadhuset kosta. Skattepengar som enligt beräkningen på sikt ska tjänas in – tanken är att driften ska upphandlas på en privat entreprenör så som exempelvis Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Det ägs av Malmö stad som med jämna mellanrum upphandlar driften. Det finns redan intressenter enligt Tom Sörensson.

- Utifrån Landskronas befolkning kan man räkna med runt 1000 vinterbadare som löser årskort, säger Tom Sörensson som menar att kallbadhusen i närområde alla är populära.

- Bara kallbadhuset i Råå har 2000 medlemmar, och det är trots allt ett rätt litet bad.

- En stad i den här storleken som ligger vid Öresund – då hör det till att det finns ett kallbadhus, menar Torbjörn Brorsson (M).

Då hör det till att det finns ett kallbadhus

Att alternativet med ett kallbadhus vid vattentornet föll bort har mest med kustförhållanden att göra, menar de tre. Det är betydligt mer långgrunt där, och för att slippa bygga en väldigt lång brygga finns i förslaget badbassänger i vattnet där havsvatten skulle cirkulera. Ett hittills oprövat sätt att bygga havsbad, som skulle bli två-tre miljoner dyrare än det vid Lill-Olas.

- Det finns många fördelar att lägga ett kallbadhus vid Vattentornet, men vi har den kust vi har, och med skattepengar ska vi inte chansa, säger Birgitta Persson (M).

Badhuset som det kan se ur i norrläge.

Badhuset som det kan se ur i norrläge. Magasin A Arkitekter

Badhuset som det kan se ut i sydläge.

Badhuset som det kan se ut i sydläge. Magasin A Arkitekter

Publicerad 17 April 2018 15:38